Získajú si aj vaše 💖 naše srdcovky? Vyskúšajte ich s 20% zľavou pri nákupe nad 59,9 € s kódom: SRD20 💕

10 zaujímavostí o makadamoch

5. 8. | 27321× prečítané | 8 minút čítania


Jedna z najluxusnejších surovín na trhu, ktorá si získa každý maškrtný jazýček. Chrumkavý, maslový, jemný, s vôňou pripomínajúcou čerstvo upečený koláč. Zároveň ale plný výraznej smotanovej chuti. Predstavujeme vám makadamový orech. Poďte sa makadamu pozrieť pod škrupinu na 10 zaujímavostí, ktoré ste o ňom zrejme nevedeli! 

Zdieľať



10 zaujímavostí o makadamoch

V článku sa dozviete zaujímavé podrobnosti o tom, že…

1. Zdroj energie aborigénov

Makadamové orechy sa objavili už pred 60 tisíc rokmi na východe Austrálie.austrálski domorodci si boli vedomí ich jedinečnosti a orechov si cenili natoľko, že ich využívali napríklad ako špeciálne dary pri ceremóniách a obchodovali s nimi medzi ďalšími kmeňmi. Rozhodne to nebola bežne dostupná potravina!

Makadamový orech, na ktorom tieto okrúhle poklady rastú, dosahuje po 10–15 rokoch výšky pokojne až 12 metrov. Makadamov je niekoľko druhov, ale len dve plodia jedlé oriešky. A práve makadamia celistvolistá (macadamia integrifolia) je na pestovanie a zber najvhodnejšia.

2. Kvety a plody zároveň? Na makadamii nič nevídaného

Prirodzené prostredie je pre makadamy tropický dažďový les. Vplyvom ich výruby sa ale makadamie, podobne ako kopa ďalších rastlinných i živočíšnych druhov, stávajú ohrozenými.

Prvé biele kvety sa na severnej pologuli začnú objavovať v marci, na južnej pologuli ku koncu augusta. O opeľovanie sa starajú nám dobre známe včielky. A že majú čo na prácu. V čase najväčšieho rozkvetu sú na jednom strome tisíce drobných kvietkov poskladané do dlhých hrozien. Vedeli ste, že na Havaji sa dokonca predáva jednodruhový med priamo od včiel, ktoré opeľujú makadamové sady? Je svetlý a po chuti vraj jemne orechový. Až budete niekedy na Havaji, skúste ho a dajte nám vedieť!

Doba kvitnutia makadamov je pomerne dlhá, rovnako ako doba dozrievania, a tak sa môže stať, že na jednom strome uvidíte kvitnúť prvé kvety nového cyklu a naraz ešte zbadáte neopadané nedozreté orechy minulého roka. To je len jedna z mnohých vecí, ktorá sťažuje pestovateľom makadamov život.

květy makademie
Kvety makadamie sú usporiadané do dlhých hroznovitých kvetenstiev.

3. Tvrdá obrana pred záškodníkmi aj pestovateľmi

Pretože makadamy dozrievajú postupne, musí sa aj postupne zberať. Zber tak prebieha kontinuálne. Je totiž zložité odhadnúť, kedy sú oriešky dokonale dozreté. Môže za to ich tvrdá škrupina, ktorá je ešte obalená v zelenom oplodí. To sa v čase dozrievania síce mení do hneda a ľahko praská, ale ani to často k rozpoznaniu nestačí. Pestovatelia nechcú mačku vo vreci!

Skutočne zrelý je makadam vtedy, až samovoľne spadne na zem. A až vtedy ho zberajú! Nemusíte sa ale báť, že by sa mu pri páde z výšky niečo stalo – je to tvrďas! Guľatá škrupina je tak pevná, že na ňu dokonca nestačia obyčajné luskáčiky a musia sa používať špeciálne nárezové píly, zvlášť ak chcete vylúpnuť celý oriešok bez poškodenia.

Pre domáce použitie sú potom lokálne k zohnaniu aj špeciálne luskáčiky na makadamy. Jednu výhodu tvrdá škrupina ale predsa len má. Všetky tieto vrstvy slúžia ako dokonalá ochrana pred škodcami a mikróbmi. Niektorým jedákom zo zvieracej ríše sa ale makadamové orechy rovnako neubránia – papagáj ara hyacintová, najväčší papagáj schopný letu, má tak silný zobák, že dokáže rozbiť nielen škrupinu kokosového orecha, ale aj makadam.

papoušek ara
Len málo zvierat dokáže rozlúsknuť škrupinu makadamu. Papagáj ara je jedným z nich.

4. Dva makadamy a dvaja M(a)cAdamovia

Až vám bude niekto tvrdiť, že bude stavať makadamovú cestu, nebúchajte sa po čele. Naozaj nebudete jazdiť po orieškoch. A až pre makadamy pošlete svoju polovičku, uistite sa, že príde do Světa plodů a nie do stavebnín. Makadam je totiž tiež označenie pre stavebný materiál – štrk a hrubé kamenivo, ktoré sa používa ako výstuž pod záťažové plochy.

Žiadnu podobnosť ale nehľadajte. Makadam (stavebný materiál) je pomenovaný podľa významného stavebného inžiniera McAdama, ktorý vynašiel a prvýkrát aplikoval technologický postup stavby ciest práve s pomocou rozdupávania hrubého štrku, neskôr po ňom pomenovaného. Orieškom bol rodový názov macadamia daný na počesť vedca a doktora Macadama, makadamového nadšenca a významného chemika 19. storočia, priateľa jedného z prvých botanikov, ktorí strom popísali.

Mätúce môže byť, že obaja významní páni, ako McAdam, tak Macadam, pochádzali zo Škótska a volali sa John.

5. Queenslandský poklad

Ak nie ste zbehlí v zemepise, napovieme, že Queensland je jeden zo spolkových štátov v Austrálii. Leží na severovýchode krajiny, najväčšia časť obyvateľov žije v hlavnom meste – Brisbane a okolo jeho pobrežia sa vinie úchvatný Veľký bariérový útes.

A prečo o tom hovoríme? Makadamom sa totiž tiež hovorí queenslandské orechy. V angličtine sa stretnete s označením queensland nut. Je to preto, že pôvodne z tejto oblasti Austrálie pochádzajú.

Aborigéni im hovorili Kindal Kindal a nám známy botanický názov dostali makadamové orechy až v 50. rokoch 19. storočia. U miestnych môžete počuť aj označenie ako bopple alebo bauple nut, vo svete makadamov hovoria aj Hawaii nut. To preto, že na Havaji sa ako prvé rozšírilo komerčné pestovanie tejto okrúhlej pochúťky.

makadamové ořechy
Makadamom sa vo svete hovorí tiež queenslanské alebo havajské orechy.

6. Viac ako kedykoľvek predtým

Makadamové orechy zažívajú doslova raketový nárast na popularite. Za posledných 10 rokov sa produkcia zdvihla takmer o 50 %! Hoci pochádzajú z Austrálie a tamojší ľudia si ich veľmi rozmaznávajú, vo svetovom rebríčku v produkcii v posledných rokoch vedie Juhoafrická republika. Tá zaberá 27% podiel na celosvetovej produkcii, za ňou sa stále drží Austrálie s 22 %. Čo sa týka celkového množstva, za takými mandľami ešte zaostávajú o poriadny kus – tvorí len niečo málo cez 1 % celkového objemu obchodovaných orechov! Podľa štatistík bolo za rok 2019/2020 vyprodukované celkovo 60 tisíc ton makadamových orechov, mandlí sa pritom do celosvetového obchodu dostalo cez 1,3 milióna ton!

Pre export sa makadamy pestujú aj v Keni, Číne, v USA (predovšetkým na Havaji), Guatemale, Brazílii či Vietname. Čo majú tieto krajiny spoločné? Je v nich ideálne podnebie pre pestovanie makadamov. Tie totiž potrebujú teplo, výživnú pôdu a dostatočnú závlahu. Niet sa čomu čudovať, veď sa narodili v pralese!

makadamové ořechy - růst
Makadamy pre svoj rast potrebujú dostatok tepla a vlahy.

7. Nejdrahšie orechy na svete

Je tomu tak. Makadamové orechy sú jedny z najdrahších orechov na trhu – bývajú pokojne aj 5× drahšie ako mandle. Je to hlavne tým, ako časovo náročné je ich pestovanie a koľko úsilia musia pestovatelia vynaložiť, než sa vôbec dostanú k čistej surovine.

Makadamie začínajú plodiť až po 7 rokoch od vysadenia a väčšieho množstva orechov sa dočkáme pokojne až po 10 rokoch! Najvyššia trieda je tiež pomerne technologicky náročná na získanie. Podľa štandardov obsahuje aspoň 95 % celých jadier, čo pri pevnosti škrupiny a zároveň veľkosti orecha stavia pestovateľov pred neľahkú úlohu. Ako z nich dostať to najlepšie?

Našťastie vy nič také riešiť nemusíte. Tie najguľatejšie makadamy na trhu sme našli za vás. Ochutnáte ich rovno, alebo si ich budete tajne vyberať z našej Exclusivky? Pretože kam inam by patrili títo exkluzívny obri?

balení makadamových ořechů
Vo Světě plodů sme tie najlepšie makadamy na trhu našli za vás!

8. Oxidácia u nich nemá šancu

Vedeli ste, že makadamový oriešok je najtučnejší zo všetkých? V 100 gramoch makadamu nájdete 76 gramov tuku, to už je poriadna porcia. Do nízkokalorickej diéty sa teda veľmi nehodí, vo vyváženom jedálničku sa ich ale nemusíte báť. Na rozdiel od tučných jedál majú totiž jednu výhodu. Obsahujú zdravé tuky – hlavne mononenasýtené mastné kyseliny. Polynenasýtených mastných kyselín v nich nájdete len minimum.

K čomu vám to je? Vďaka takto nízkemu obsahu týchto polynenasýtených tukov sú totiž najmenej náchylné k zatuchnutiu. Na druhom konci tohto pomyselného rebríčka si hovie vlašák. Chcete sa o zatuchnutí dozvedieť viac? Pripravili sme pre vás prehľadný článok!

tabulka uvádějící obsah tuku v různých oříšcích
Tabuľka uvádza približný obsah tuku v surovine a vzájomný podiel nasýtených, mononenasýtených a polynenasýtených mastných kyselín. Zdroj

9. Blahodarné účinky pre pleť

Podobne ako z iných druhov tučných surovín, aj z makadamov sa vyrába olej. Na rozdiel od olejov z bežnejších semienok orechov, makadamový olej väčšinou neslúži na konzumáciu. Nie je to preto, že by to nešlo, prekážkou býva skôr jeho vysoká cena. Do šalátov a na smaženie tak radšej využite iné oleje.

V kozmetike ale dostane vaša pleť z jeho kvapiek maximum. Stopercentný makadamový olejček krásne zvláčňuje pokožku a vďaka obsahu palmitoolejovej kyseliny napomáha udržiavať jej pružnosť a vitalitu. V kombinácii s ďalšími prírodnými esenciálnymi olejčekmi je skvelý ako základ pre masážne oleje.

makadamové máslo
Z makadamií se vyrábí dokonale jemná ořechová pasta.

10. Makadamy na tisíc spôsobov

Najskôr to príjemne chrúme a potom sa vám v puse rozleje dokonale skládka smotanová chuť. Že by ste to tiež chceli zažiť? Riešenie našťastie existuje. Vo Světě plodů si vyberiete z dvoch najvyšších obchodných tried – nula jedna, alebo si makadamy doprajte rovno ako orechovú pastu.

Makadamiová pasta je sladučká a jemná rovnako ako oriešky vcelku, a pritom do nej nikto po ceste nevpašoval ani gram cukru naviac! Pridať ju môžete na palacinky alebo do jogurtu, záleží ako vám to najviac chutí.

Makadamové orechy majú radi aj profesionálni cukrári. Sú to totiž najguľatejšie orechy, ktoré dokonale dozdobia každý dezert. Tak sa im vyrovnajte a miesto marcipánových guličiek nabudúce ozdobte svoj výtvor ako pravý profesionál!

Zdroje

Čítajte tiež

Mango: Ako rastie a prečo ho tak milujeme?

Mango: Ako rastie a prečo ho tak milujeme?

17.03.25 | 15571× prečítané | 4 minúty

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

Mandle v boji proti vírusom a baktériám

16.02.25 | 22877× prečítané | 3 minúty

Páči sa Vám článok?

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

Menu

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?