Bezlepkové pečenie má svoje pravidlá. Napísali sme sa o tom prehľadný článok, kde sa všetko dozviete. A pokiaľ si to chcete overiť v praxi, poďte vyskúšať tento jednoduchý recept.
Bezlepkový karamelový koláč s lieskovými orechmi
Ingrediencie
Cesto:
- 2-3 vajcia
- 1 hrnček cukru
- 1 hrnček mlieka
- 3/4 hrnčeka oleja
- 1 hrnček kokosovej múky
- 1 hrnček pohánkovej celozrnnej múky
- 1 kypriaci prášok bez lepku
- 1 menšia cuketa (cca 300 g)
Na ozdobu:
- 1 tvaroh
- 1 ricotta
- 2 lyžice práškového cukru
- 1 lyžička vanilkového cukru alebo extraktu
- karamelový púder
- lieskové orechy
Postup
Do väčšej misy dáme vajcia s cukrom a vyšľaháme do peny. Potom pridáme mlieko, olej, kypriaci prášok a múku. Medzi pridaním každej suroviny cesto premiešajte. Potom do cesta nastrúhajte čistú a umytú cuketu a dobre premiešajte.
Cesto by nemalo byť veľmi husté ani riedke (skrátka asi ako keď pečiete klasickú bábovku). Podľa potreby pridajte trochu mlieka na zriedenie alebo múky na dohustenie cesta. Potom dajte do vymastenej a vysypanej formy a pečte pri 180 ° C dozlatista cca 20-30 min.
Necháme vychladnúť a medzitým si pripravíme krém na ozdobu. V mise zmiešame tvaroh, ricottu, práškový cukor a vanilkový extrakt a hotový krém natrieme na vychladnutý korpus. Nakoniec poprášte cez jemné sitko karamelovým púdrom a ozdobte nasekanými lieskovými orechmi. Skladujte v chladničke.
Smelo touto dobrotou môžete pohostiť svojich kamarátov celiakov, ktorí budú určite nadšení!
Pozor na hygienu!
Len nezabudnite pri príprave dbať na čistotu v kuchyni! Pokiaľ má byť koláč vhodný pre celiakov, dezinfikujte pred prípravou plochy a upracte všetky veci, ktoré by mohli vašu snahu zmariť - upracte z linky pšeničnú múku aj pečivo a používajte vždy čisté náčinie!
Pozor! Ak chcete vymazať formu maslom, použite buď úplne nové maslo, alebo radšej zvoľte iný tuk (napríklad olej). Maslo, ktoré si natriete na chlieb je kontaminované lepkom z pečiva. Ak pečiete pre celiaka, ktorý neznesie ani stopy lepku, nemuselo by mu to urobiť dobre.
Bezlepkový hrnčekový koláč na 100 spôsobov.
Kúzlo tohto receptu je v tom, že ho môžete neustále meniť. Fantázii sa medze nekladú! Základom je vždy pridať nejaké ovocie či nastrúhanú cuketu. Tu je niekoľko ďalších tipov:
- Banánový chlebíček: namiesto cukety pridajte 4 roztlačené banány, kakao, pečte v hlbokej chlebovej forme cca 50 minút a ozdobte kokosovými plátkami.
- Hruškový perník: nastrúhajte do cesta 4 hrušky, pridajte kypriaci prášok do perníka a ozdobte pekanovými orechmi.
- Jablkový koláč so škoricou: do cesta pridajte 4 nastrúhané jablká a škoricu.
- Mramorová bábovka: použite základný recept s cuketou, do polovice cesta pridajte kakao a upečte v bábovkovej forme, ozdobiť môžete orechovým maslom.
- Mrkvovo-orechová torta: do cesta pridajte nastrúhanú mrkvu (4-5 ks) a nasekané vlašské a lieskové orechy. Upečte v kruhovej forme na koláč a ozdobte krémom z mascarpone a posypte orechmi.