Čo sa v článku dozviete:
Ako spoznáte vegánsku čokoládu?
Väčšina vegánskych čokolád je takto označená priamo na obale. Spoznáte to ale aj rýchlym pohľadom na zloženie. Taká čokoláda totiž neobsahuje žiadne živočíšne zložky – teda predovšetkým nie mlieko, a to ani to sušené. Do horkých vegánskych čokolád sa namiesto neho nepridáva väčšinou nič, občas sa môžete stretnúť len s vanilkovým extraktom alebo surovinami ako chilli alebo soľ. Jej intenzívnu chuť však väčšinou vylepšovať netreba. V „mliečnych" vegánskych čokoládach je mlieko nahradené rastlinnou zložkou – väčšinou orechmi.
V čom sa líši?
Hlavnými dvoma odlišnosťami vegánskych čokolád je zloženie a spracovanie. Vegánske čokolády zvyčajne nájdete v horkej variante, a to preto, že obsahujú často iba kakaovú hmotu, kakaové maslo a sladidlo – trstinový alebo biely cukor. Niekedy býva do vegánskych čokolád pridaný aj sójový lecitín, ktorý zaistí dokonalé spojenie všetkých ingrediencií. Ide to ale aj bez neho!
Producenti musia dávať veľký dôraz na všetky technologické procesy pri spracovaní. Keďže kvalitné vegánske čokolády neobsahujú žiadne zbytočné dochucovadlá, konzervanty a nadbytočné tuky, ďaleko viac sa dbá na kvalitu kakaových bôbov aj kakaového masla. Zároveň sa do vegánskych čokolád často namiesto bieleho rafinovaného cukru pridáva cukor trstinový, kokosový alebo iné prírodné sladidlá (okrem medu).
Vlastnosti majú horké vegánske čokolády rovnaké, ako tie ne-vegánske. Sú krásne lámavé, a dajú sa využiť v kuchyni pri pečení i nepečení rovnako ako čokolády klasické. Výborne sa s nimi pracuje, pretože ich konzistenciu nenarušujú žiadne prímesi a vylepšovadlá.
Ako vegánske čokolády chutia?
Vďaka vysokej kvalite použitých kakaových bôbov majú vegánske čokolády ďaleko výraznejšiu chuť ako obyčajné horké čokolády z obchodov. To sa predovšetkým týka tých horkých bez prímesí. V puse sa krásne rozplynú a vaše chuťové poháriky zaplaví plná chuť čistej čokolády. Majú priamočiaru ostrú vôňu, ľahko štipľavú chuť, ktorá sa v závere rozplynie do sladka. Na jazyku sa vám roztancujú všetky možné tóny od horkej drsnosti až po záverečnú jemnú sladkosť. Už malý kúsok vás zasýti a zaženie chuť na sladké. Mňam!
Aké máme čokolády pre vegánov?
Vo Světě plodů ponúkame vegánske čokolády v dvoch variantách. Buď ako praktické kúsky alebo v tabuľkách. Ktorú si vyberiete?
Vegan čokoláda – kúsky
Majú hneď niekoľko výhod. Nemusíte ich lámať a vďaka tomu, že majú rovnakú veľkosť, sa veľmi efektívne a rýchlo rozpúšťajú. To ocenia najmä profesionáli aj nadšení domáci cukrári. Vám ostatným zasa poskytnú profesionálne maškrtenie – iba otvoríte vrecko, naberiete si, koľko chcete, a sáčok znovu zatvoríte. Nikto už na vaše tajné maškrtenie len tak nepríde!
73,5% čokoláda z Belgicka
Je výrazná, ale zároveň jemná a krémová. Kakaové bôby na túto čokoládu boli vypestované bez chemických prísad a hnojív. Páči sa nám, že počas ich pestovania bol kladený veľký dôraz na zachovanie prírodných zdrojov! Vďaka vysokému podielu kakaového masla má čokoláda vyššiu tekutosť a s tým je spojené aj jej následné využitie. Skvele sa hodí na výrobu jemných praliniek alebo dutých čokoládových figúrok.
70% čokoláda z Česka
Aj u nás doma sa robia výborné čokolády. A z tejto čokolády, ktorú vyrábajú v Dvoře Králové, máme dvojitú radosť! Jednak podporíme miestnych výrobcov a uľavíme i planéte. Táto unikátna čokoláda je vegánska a okrem kakaovej hmoty obsahuje aj kvapku extraktu z pravej madagaskarskej vanilky! Vďaka tomu je v puse jemne sladkastá, ale zároveň nestráca výraznú horkosť, kvôli ktorej ju máme tak radi.
60% čokoláda z Peru
Iba kakao a cukor, žiadne ďalšia aditíva. Len naozajstná čokoládová chuť. Za touto dobrotou stojí talianska továreň na čokoládu neďaleko Milána, kde už od roku 1946 poctivo vytvárajú stále nové recepty. Tvoria tak čokoládu, ktorá obstojí aj pred tým najväčším kritikom. Je naporciovaná na malé kúsky, v jednom kilograme ich je viac ako 9000!
Čokoláda z Madagaskaru
Medzi naše prémiové produkty patria čokolády z Madagaskaru. Tie sú spracovávané v tabuľkách a ich neprekonateľná chuť a vôňa vám po otvorení vyrazí dych. Kúpou týchto vegánskych čokolád z Madagaskaru pomôžete lokálnym poľnohospodárom a producentom. Všetky suroviny použité na výrobu čokolády pochádza priamo z Madagaskaru, čím sa nielen šetrí životné prostredie, pretože sa suroviny neprevážajú niekoľkokrát okolo celého sveta, ale zároveň sa tým podporujú tamojší pestovatelia. Program Raisetrade dohliada na to, že sú všetky suroviny pestované aj spracovávané lokálne.
100% horká čokoláda
Túto vysoko kvalitnú horkú čokoládu odporúčame na maškrtenie pre tých najväčších fajnšmekrov. Jej jedinečná chuť sa vám zaručene vryje do pamäti. Je vyrobená len z kakaových bôbov bez iných prímesí a aditív. Vďaka svojmu pôvodu má špecifickú chuť pripomínajúcu citrusy a hrozienka a zároveň je príjemne horká a intenzívna. Môžete ju využiť na dekorovanie dezertov, na pečenie alebo na polevy. Teplota topenia tejto čokolády je 45–50°C, tuhne pri 27 °C.
85% horká čokoláda
Jemné chute a vône lesných plodov. To je celá ona. Hodí sa do dezertov, na pečenie, na peny a sorbety. Obsahuje viac antioxidantov ako brokolica a má vysoký obsah vlákniny. Teplotu topenia aj tuhnutia má rovnakú ako tá stopercentná, ale okrem kakaových bôbov ešte obsahuje trstinový cukor a kakaové maslo, ktoré jej dodáva jemnú vláčnosť a sladšiu chuť
Čím sa v čokoládach nahrádza mlieko?
Namiesto mlieka sa do „mliečnych" vegánskych čokolád pridávajú buď orechové pasty alebo rastlinné mlieka. Obvyklé je pridávanie kešu alebo mandľového mlieka, môžete sa tiež stretnúť so sušeným kokosom alebo ryžovými mliekami a sirupmi.
Orechy majú iné množstvo tuku ako kakaové maslo. Tieto tuky potom riedia zmes a maslo a menia jej štruktúru. Preto je taká čokoláda zároveň mäkšia, podstatne rýchlejšie sa rozpúšťa a ich temperovanie je komplikovanejšie.
40% čokoláda s kešu mliekom
Jej textúra je veľmi špecifická. Kešu mlieko jej pridáva úžasné vlastnosti, vďaka ktorým sa nebudete rozplývať len vy, ale predovšetkým táto čokoláda na jazyku. Teplota topenia čokolády je 45 až 50 °C, navyše oproti horkým čokoládam obsahuje iba kešu orechy, ktoré jej dodávajú orieškovú chuť a jemnosť.
32% nugátová čokoláda
Je krémová, voňavá a plná orieškov. Táto čokoláda obsahuje minimálne 24 % lieskových orechov, je vhodná na maškrtenie i pre prípravu krémov, poliev, zmrzlín. Ľahko sa rozpúšťa a má hladkú krémovú konzistenciu, preto je vhodná najmä na ganache a polevy. Pri dlhých zimných večeroch vás zahreje v podobe voňavej horúcej čokolády. Rozpúšťa sa už pri 40 °C.
Prečo je čokoláda zdravá?
Kakao je bohaté na látky nazývané flavanoly. Podľa štúdií horká čokoláda obsahuje až 2–3× viac kakaovej sušiny bohatej na flavanoly ako mliečna čokoláda. Tieto látky majú pozitívny vplyv na zdravie srdca a krvný tlak. Vysokopercentné čokolády sú bohaté na horčík, ktorý pomáha predchádzať vzniku kŕčov. Obsahujú tiež železo, meď, ktorá je nevyhnutná pre správnu krvotvorbu, zinok a fosfor. Sú plné i ďalších antioxidantov a minerálnych látok. Antioxidačné účinky kakaa môžu priamo ovplyvniť inzulínovú rezistenciu a následne znížiť riziko cukrovky.
Okrem iného obsahujú čokolády aj kofeín, oproti káve ale len zanedbateľné množstvo, takže hore vás pri nočných zmenách neudrží.
My vo Světě plodů odporúčame gurmánom naše vegánske vysokopercentné čokolády, deti skôr poteší mliečna čokoláda. Či už chcete bez výčitiek maškrtiť pri učení, dozdobiť pekanové tartaletky s čokoládou alebo si len vylepšiť svoj obľúbený čokoládový dezert, kvalitné vysokopercentné čokolády sú to pravé, po čom by ste mali siahnuť.