45 minút
4–5 porcií
Čo budete potrebovať?
Na „syrovú“ omáčku:
- 1 karfiol
- 2 mrkvy
- 1 cibuľa
- 100 g kešu (cez noc namočených)
- 200 ml rastlinného mlieka
- 30 g lahôdkového droždia
- 1 lyžica horčice
- ½ lyžica mletej kurkumy
- ½ lyžica sladkej papriky
- 1 lyžica prášku z lyofilizovaného cesnaku
- soľ a čierne korenie
Cestoviny na jednu porciu:
- 100 g vegánskych proteín ryžových cestovín
- 1 l osolenej vody
Postup
Deň dopredu si namočíme kešu orechy do studenej vody. A rovno si môžeme prichystať aj rastlinné mlieko. Využiť môžete napríklad orechové, a ak neviete, ako na neho, poradíme vám.
Karfiol a mrkvu nakrájame a varíme v mierne osolenej vode asi 15 minút (do mäkka). Medzitým si ošúpeme cibuľu, nakrájame ju na polmesiačiky a s trochou oleja skaramelizujeme na panvici. Uvarený karfiol a mrkvu, osmaženú cibuľku, namočené kešu a rastlinné mlieko dáme do mixéra. Celú zmes mixujeme dohladka.
Nakoniec omáčku dochutíme. Pridáme lyžicu horčice, kurkumu, lahôdkové droždie, sladkú papriku a prášok z cesnaku. Podľa chuti pridáme soľ a korenie.
Omáčku podávame s vegan ryžovými cestovinami, ktoré varíme 8–10 minút v osolenej vode. Omáčka výborne poslúži napríklad aj ako dip k zelenine alebo nachos.
Tip!
Pozrite na náš videorecept!