Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Ako rastú mandle?

12. 1. | 363× prečítané | 5 minut čítanie


Vedeli ste, že mandle v skutočnosti nie sú orechy? Sú to jadrá kôstok vnútri plodu mandľovníka, rovnako ako to poznáme napríklad u marhúľ. Chcete vedieť, po koľkých rokoch začínajú mandľovníky plodiť alebo ako sú sladké jadrá zbavované tvrdých škrupín? Zaujíma vás, akou cestou si musia mandle prejsť, aby sa dostali až k vám? Priblížime vám priebeh pestovania, proces spracovania a iné zaujímavosti, ktoré vedú ku slastnému maškrteniu vašich obľúbených "orechov".

Zdieľať



Ako rastú mandle?

Co se v článku dozvíte?

Pestovanie

Najvhodnejšie polohy pre pestovanie mandľovníkov sú v teplých nížinách subtropického pásma s dostatkom zrážok, aké nájdeme napríklad v stredomorí alebo v slnečnej Kalifornii. Ide o svetlomilnú a teplomilnú drevinu a pestovanie vo vhodných podmienkach má podstatný vplyv nielen na rast stromu, ale predovšetkým na úrodnosť a kvalitu plodov.

Mandľovníkové sady zvyčajne plodia po dobu 25 rokov a prvú úrodu prinesú tri roky po výsadbe. Od novembra do januára prechádzajú mandľovníky obdobím pokoja, kedy si odkladajú živiny a energiu na úrodu v budúcom roku. Ku koncu vegetačného pokoja sa začnú púčiky na vetvách každého stromu pripravovať na kvitnutie a na prelome februára a marca sa mandľovníky obsypú krásne bielymi alebo ružovkastými kvetmi.

Mandloň

Pestovanie mandľovníkov je náročné kvôli ich precitlivenosti na chladnejšie teploty. Kvitnú síce skoro na jar, akonáhle sa však kvety rozvinú, teplota nesmie spadnúť pod 0 °C. Mrazy môžu farmára pripraviť o celú úrodu!

Manďovníky sú cudzoopelivé, čo znamená, že k opeleniu je potreba peľ z inej rastliny prenášaný najčastejšie hmyzom. Súčasťou sadov sú preto včelie úle, prípadne sem včely prinášajú včelári, aby farmárom poskytli chýbajúci kúsok skladačky. V jednom sade väčšinou nájdeme hneď niekoľko odrôd mandľovníkov, čo vzájomnému opeleniu stromov napomáha.

Od marca do júna jadrá mandlí dozrievajú a dorastajú do plnej veľkosti, ukryté v zelenom chlpatom obale (plode), ktorý sa nazýva rubina. Akonáhle jarné dažde ustanú a počasie sa oteplí, začnú poľnohospodári svoje sady umelo zavlažovať, pričom dbajú na to, aby každá kvapka vody bola využívaná zodpovedne. V júli kožovitý plod stmavne a praskne, aby tak odkryl mandľovú škrupinu a nechal ju aj jadro vnútri vyschnúť. Krátko pred zberom sa rubina sfarbí do slamovo žltej farby a úplne sa otvára.

Mandloň
Akonáhle rubina zožltne a úplne sa otvorí, sú mandle pripravené na zber.

Zber úrody

Od augusta do októbra prebieha zber. Špeciálny stroj chytí strom a trasie s ním, kým nie sú všetky mandle na zemi. V niektorých sadoch prebieha zber tradičným spôsobom a orechy sú ozberané ručne s pomocou dlhých tyčí. Farmári nechajú orechy padať na vopred pripravené plachty, aby s nimi mohli následne ľahko manipulovať. Mandle, chránené škrupinkami a rubínmi, potom prirodzene schnú na slnku po dobu 7-10 dní. Potom prichádza na rad kombajn alebo šikovné ruky farmárov, ktoré orechy zozbierajú a vypravia na ďalšiu zastávku na ich ceste.

Každá odroda mandlí sa zberá samostatne, takže k tomuto procesu v sade zvyčajne dochádza dvakrát až trikrát. Po zbere sa mandľovníky ukladajú k odpočinku, aby načerpali silu a živiny na ďalší rok, a celý kolobeh tak začína znova.

Mandloň
Zber mandlí prebieha ručne alebo s pomocou strojov, každá odroda sa zberá zvlášť.

Spracovanie

Po zbere sú mandle dopravené do skladu, kde nasleduje proces čistenia a triedenia. Jadrá prechádzajú valcom, ktorý odstraňuje zoschnutý ochranný obal, škrupinu a všetky zvyšky zo sadu, ako sú vetvičky alebo kamene. Mandľové škrupiny sa používajú ako podstielka pre hospodárske zvieratá a chlpatá zoschnutá rubina je výživným krmivom. Jadrá zbavené škrupiny prechádzajú procesom ručného triedenia, kde sú vyradené všetky fľakaté či inak napadnuté jadrá.

Ďalšou zastávkou je procesor pre triedenie veľkosti, kde mandľové jadrá prechádzajú sitom a padajú do samostatných košov podľa toho, ako sú veľké. Takto roztriedené mandle sú starostlivo skladované, kým sa nevydajú na cestu na pult alebo v ústrety ďalšiemu spracovaniu.

Mandle
Mandle sú zbavené škrupín a následne prechádzajú ručným triedením, kde sú vyradené chybné kusy.

Po tom, čo sú jadrá zbavené škrupín, prechádzajú niektoré mandle ešte procesom tzv. blanšírovania, kedy sú odstránené šupky. V takom prípade je prvým krokom obarenie mandlí - do nádoby s orechmi sa vstrekuje horúca voda alebo para, ktorej sú orechy vystavené po dobu niekoľkých minút v závislosti od ich veľkosti. Obarené jadrá mandlí ďalej prechádzajú radom gumových valčekov v blanšírovacej komore, ktoré uvoľnené šupky odstránia. Posledné zvyšky šupiek sa z jadier opláchnu prúdom vody a v závere prechádzajú ešte ručnou kontrolou. Nakoniec sa mandle zbavené šupiek dôkladne vysušia. Blanšírované mandle sa využívajú napríklad na výrobu mandľovej múky, marcipánu alebo na dekoráciu cukrárskych výrobkov.

Mandle
Počas blanšírovania je mandľa obarená horúcou vodou alebo parou. Tá uvoľní šupku, ktorá sa potom ľahko zlúpne.

Vedeli ste, že...?

Hoci mandľovníky vyžadujú naozaj teplé a slnečné podnebie, jeden mandľovníkový sad nájdete dokonca aj v susedných Čechách, konkrétne v obci Hustopeče na južnej Morave. Táto rarita rozhodne stojí za návštevu, jedná sa totiž o jediný mandľovníkový sad v strednej Európe! Navštívte ho začiatkom jari a pokochajte sa pohľadom na voňavé mandľovníky obsypané ružovkastými kvietky.

Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?