Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 hrnček trstinového alebo kokosového cukru
- 2 lyžičky javorového sirupu
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice alebo 20 kvapiek škoricového extraktu
- ¾ hrnčeku kokosového oleja
- 3 hrnčeky jemne nastrúhanej mrkvy
- 1 hrnček nasekaných vlaššských orechov
- na prevoňanie: extrakt z pomarančovej kôry
Na krém:
- 500 g mascarpone
- ½ hrček práškového cukru
- kôra a šťáva z limetky, podľa chuti
Postup
Než začneme, predhrejeme si rúru na 175 °C. Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a postupne ich spojíme so sypkou zmesou. Vmiešame ¾ šálky kokosového oleja, jemne nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy - časť orechov si necháme na neskoršie zdobenie.
Pripravené cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme približne 60 minút. To, či je torta hotová, zistíme pomocou špáradla, ktoré zapichneme do stredu - pokiaľ je po vytiahnutí špáradlo suché, máme hotovo. Piškót necháme vychladnúť.
Kým nám korpus chladne, pripravíme si krém. Rozmiešame mascarpone s cukrom a limetkovou kôrou do hladkej konzistencie, šťavu z limetky pridávame podľa chuti. Chuť krému by mala byť sladká, ale zároveň osviežujúci a jemne kyslá po limetke.
Po vychladnutí piškótu vyklopíme z formy a pozdĺžne rozrežeme. Spodné poschodie potrieme hrubou vrstvou krému a prekryjeme druhou polovicou. Zvyšok krému využijeme na strany a vrch torty. Na ozdobu použijeme odložené vlašské orechy, ale parádu urobia aj pekanové orechy, mrkva alebo jabĺčko.
Torta chutí najlepšie čerstvá a s dobrým čajom alebo kávou zahreje na duši i v tom najdaždivejšom dni! Tak rýchlo do nej ešte predtým, ako zmizne posledný kúsok!

Tip pre gurmánov!
Pokiaľ chcete vylepšiť krém torty, pridajte k mascarpone dve lyžice mandľovej alebo kešu pasty. Vznikne krásne jemný a svieži krém s orieškovými podtónami!