Košík

(0)
Zavřít

V košíku nemáte žiadny tovar.

Pekanový koláč bez lepku

14. 10. | 672× prečítané


Pekanový koláč je typická jesenná špecialita, my sme si ho ale obľúbili natoľko, že si ho s chuťou pripravíme kedykoľvek počas roka. Skvele sa hodí k šálke horúcej čokolády, ale parádu s ním urobíte aj na letnej grilovačke. Nádherne vonia po krémových pekanových orieškoch, je výdatný a plný chuti. Vyskúšajte našu zdravšiu variantu, ktorá je dokonca bez lepku.

Zdieľať



Pekanový koláč bez lepku

Čo budete potrebovať?

Na korpus:

Na náplň:

Postup

Najprv vytvoríme zo všetkých surovín na korpus hladkú pevnú hmotu, ktorú vtlačíme do okrúhlej formy s priemerom 25 cm. Nesmieme zabudnúť na okraje, aby nám náplň neutekala. Cesto predpečieme na 180 °C približne 10 - 15 minút, kým nezozlátnu okraje.

Medzitým si pripravíme náplňDatle Medjool zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť, scedíme a rozmixujeme do hladkej pasty. Počas mixovania pridáme vanilku a 3 - 5 lyžíc vody - vodu prilievame postupne tak, aby nebol datľový karamel príliš riedky. Použiť môžeme prípadne aj ľahšie dostupné datle Deglet, v tom prípade však musíme počas mixovania pridať viac vody a zmieriť sa s tým, že datľový karamel nebude tak lahodne krémový. Karamel odložíme stranou. Ľahko zohrejeme med, cukor alebo sirup, pridáme kokosový olej a vzniknutú zmes premiešame s najemno nasekanými či namletými​​​​​​​ pekanovými orechmiPár pekných orechových polovičiek si odložíme na ozdobu koláča. 

Na teplé cesto najskôr natrieme datľový karamel a následne nasypeme orechovú zmes a trošku ju utlačíme. Nakoniec koláč ozdobíme odloženými pekanovými polovičkami alebo kúskami. Pečieme ďalších 10 - 15 minút, ale pozor, aby sa pekanové orechy na povrchu koláča nepripálili. Pekanový koláč nám pri pečení krásne prevonia celú kuchyňu. Mmm, cítite to taktiež?

Po upečení musíme odolať nutkaniu okamžite ochutnať – koláč necháme úplne vychladnúť a najlepšie aj pár hodín oddýchnuť v chladničke, nech sa nám chute a vône prepoja, sľubujeme, že potom bude chutiť ešte lepšie!

pekanový koláč

Tip pre gurmánov!

Na karamelovou vrstvu môžeme pridať aj ovocie. Prihovárame sa za veľmi tenké plátky jabĺk či hrušiek so štipkou škorice a citrónovej šťavy. Opatrne, aby ovocie neobsahovalo príliš veľa tekutín - také strúhané nezcedené jablká urobia z koláča peknú kašu!


Načítám

Čítajte tiež

Páči sa Vám článok

Prihláste sa k odberu a dostávajte ďalšie zaujímavé články do e-mailu každý týždeň

Odoberať

Kam ďalej?

zavrieť

Prihlásenie pomocou e-mailu

Zabudli ste heslo?