Egreš lyofilizovaný (mrazom sušený)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Egreš lyofilizovaný (mrazom sušený)
Informácie a výživové hodnoty
Zohnať egreše mimo sezónu nie je vôbec jednoduchá úloha, ale nevešajte hlavu, my ho máme dostatok po celý rok! Príjemne kyslý, skoro ako zo záhradky, akurát z neho bola pomocou lyofilizácie odstránená voda. Nič sa však na jeho vzhľade, chuti ani živinách nezmenilo. Pridajte si egreše do šalátu alebo nimi ozdobte dezert a v zime tým prekvapíte každého hosťa!
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Obsahuje vysoké množstvo pektínu.
- Pektín je rozpustná vláknina, ktorá napomáha zlepšiť trávenie.
- Je jednou z najmladších pestovaných rastlín na Slovensku.
- Pred zmrazením boli starostlivo dozreté.
- Je zdrojom takmer rovnakých nutričných hodnôt, ako získavame z čerstvých plodov.
Zloženie | 100 % egreše |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. |
Krajina pôvodu | Litva |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | dóza s viečkom |
Typ sušenia | sušenie mrazom |
Veľkosť | 25 g |
Úprava | celé egreše |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, naopak čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite."
Ako sa suroviny sušia mrazom?
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100 °C. Ak by nebol použitý nízky tlak, tak by mohlo dôjsť presne k tomu, čo sa deje, ak by sa suroviny varili pri 100 °C. Surovina by sa spálila a výsledný produkt by bol pripálenina.
Tip
Zabaľte si egreše do produktívnej krabičky a môžete ich mať vždy a všade po ruke!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 287 kJ / 1200 kcal |
Tuky | 1,1 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0,1 g |
Sacharidy | 53,5 g |
z toho cukry | 53,5 g |
Vláknina | 22,4 g |
Bielkoviny | 6,1 g |
Soľ | 0,04 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.