Gouda lyofilizovaná

€8,13 €6,78 bez DPH

Zvoľte variant

Môžem sa Ti zdať obyčajná, môžeš si myslieť, že ma už dobre poznáš, ale to sa mýliš! Stačí jedno chrupnutie a už ma nedostaneš z vrecka ani z hlavy. Kam pôjdeš, tam môžem ísť ako tá najlepšia desiata s Tebou!

          • jemná a sladkastá chuť
          • chrumkavá textúra
          • krájaná na praktické tyčinky

Detailné informácie

85g
Skladom
€8,13
€6,78 bez DPH

Podrobný popis

Gouda lyofilizovaná

Informácie a výživové hodnoty 

Lyofilizované syry sú jedinečné vo svojej dokonalej chrumkavosti a jednoduchosti skladovania. Pri izbovej teplote a bez prístupu vlhkosti vám vydržia aj roky! Sú nakrájané na praktické kúsky, ktoré sa skvele hodia ako rýchla desiata aj nevšedná prísada do šalátov alebo ako ozdoba vašich kulinárskych výtvorov. Mrazom sušená gouda má dokonale sladkú krémovú chuť s jemným slaným koncom, a vďaka tomu skvele vynikne v kombinácii s pohárom vína alebo sladkým ovocím.

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Gouda zreje minimálne jeden mesiac, ale môže zrieť aj niekoľko rokov.
  2. Čím dlhšie zrenie, tým tmavšia je jej farba.
  3. Vôňa je jemná, s orieškovým nádychom a počas žuvania má krémovú konzistenciu.
  4. Gouda získala svoj názov podľa mesta Gouda v Holandsku.
  5. Vyrába sa len z kravského mlieka. 

 
 
Poznámka nákupcu

„Prečo som sa rozhodol zaradiť tak netradičnú surovinu? Čerstvá gouda je síce jeden zo syrov, ktorý má lepšiu trvanlivosť a nie je toľko náročný na skladovanie, ale aj napriek tomu sa ako mliekarenský produkt potýka s náchylnosťou na okolité baktérie a podlieha skaze. Nie je nič smutnejšie, ako keď si k poháru vína nachystáte čerstvú goudu, ale po prvom horkom tóne je celý večer skazený. Lyofilizácia z goudy urobí trvanlivejšiu surovinu, ktorú si môžete vziať aj na túru a pridať si ju na večeru pod širákom. Je tak dostupná kedykoľvek a kdekoľvek! Tučné suroviny, ako napríklad syry, sa sušia mrazením pomerne zle. Tuk sa nedá úplne vysušiť a pri zlom spracovaní môže byť produkt gumový a žuvací. Naše syry sú ale vysušené úplne precízne, a vďaka tomu je gouda chrumkavá, vydrží podstatne dlhšie než čerstvá, a navyše si zachováva svoju krémovú chuť.
 
Gouda lyofilizovana SK
 
 
Ako sa vyrába syr
 
Výroba každého syra sa ľahko líši, či už v druhu mlieka, odlišnými teplotami pri varení a zretí alebo v samotnej dĺžke výroby. Väčšina krokov je ale rovnakých, či veľmi podobných. Začína sa pasterizáciou mlieka, potom sa pridávajú mliekarenské kultúry a syridlá (prípadne kyselina mliečna), ktoré spôsobujú zrážanie mlieka. Následne sa vytvorí tuhá syrenina a tekutá srvátka. Všetko sa zamieša, aby sa veľké kúsky syreniny rozdrobilo na malé hrudky. Zvýšením teploty sa zo syroviny extrahuje ešte viac srvátky, čo spôsobuje jej hutnejšiu štruktúru. Syrenina sa následne scedí, formuje a necháva sa oschnúť. Potom je syr pripravený na zrenia, ktorého dĺžka sa líši v závislosti od rôznych typov.

 

Tip

Zabaľte si tyčinky goudy do nášho desiatonosiča, a majte ich tak stále pri ruke!

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: