Horká 100% čokoláda z Madagaskaru

€29,08 €24,23 bez DPH

Zvoľte variant

Nie som len tak hocijaká horká čokoláda! Mám stopercentný podiel kakaa! Bez pridaného cukru a iných látok. Len ja v celej svojej kráse, vyrobená z kakaových bôbov, ktorých rýdzu chuť si môžeš vychutnať.

          • veľmi výrazná chuť kakaových bôbov
          • horká, jemne kyselkavá, vhodná pre vegánov
          • podporíte madagaskarských farmárov

Detailné informácie

1kg
Vypredané
€29,08
€24,23 bez DPH

Podrobný popis

Horká 100% čokoláda z Madagaskaru

Informácie a výživové hodnoty 

Jedinečná čokoláda vyrobená iba z kakaových bôbov pochádzajúcich zo severozápadného Madagaskaru, oblasti Sambirano. Vďaka zloženiu pôdy v tejto oblasti má špecifickú chuť pripomínajúcu citrusy a hrozienka. Zároveň je horká a intenzívna. Má jemnú textúru, krásne sa rozpúšťa na jazyku a v ústach zanechá výrazný, dlhotrvajúci pocit. Jej zloženie je prosté – iba kakaová hmota bez ďalších aditív, kakaového masla, cukru či vanilky. Po rozpustení je jemná, stredne tekutá, vhodná pre tvorbu čokoládových dekorácií, dezertov, poliev a tiež ako náplň do sladkého pečiva či do zmrzliny.

100-horka-cokolada

Čo znamená Raise Trade

Kúpou tejto čokolády podporujete priamo madagaskarských farmárov. A ako? Kakaové bôby pochádza z údolia Sambirano na severozápade Madagaskaru. Čím väčšie množstvo a čím kvalitnejšie kakaové bôby domáci farmári vypestujú, tým väčší príjem majú a môžu si dovoliť lepší život. Kakaové bôby sú opatrne roztriedené a vyberú sa naozaj len tie najkvalitnejšie. Väčšinou sa bôby posielajú na ďalšie spracovanie do iných krajín, ale program Raise Trade dohliada na to, že sú bôby pestované aj spracovávané priamo na Madagaskare. A až následne predávané. Tento proces tak podporuje tamojšiu ekonomiku a zvyšuje povedomie o pôvode produktov. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

čokoládaSK

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Čokoláda získala prvé miesto v Academy of Chocolate Golden Bean Award v roku 2017.
  2. Nie je nijako chemicky spracovaná, je vyrobená z nealkalizovaných kakaových bôbov.
  3. Teplota topenia čokolády je 45 až 50 °C, tuhne pri 27 °C, použitie pri 32 až 33 °C.
  4. Neobsahuje žiadne pridané príchute (ani vanilku), a je bez konzervantov.
  5. Obsahuje veľké množstvo vlákniny a antioxidantov; vhodná pre vegánov.

Základná špecifikácia
Zloženie 100% kakaová hmota
Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, lepku a SO₂.
Krajina pôvodu Madagaskar
Trvanlivosť 38 mesiacov
Skladovanie do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %,
chráňte pred priamym slnečným žiarením
Balenie plastový obal
Veľkosť 10 x 100 g
Úprava tabuľky čokolády
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda Criollo-Trinitario-Forastero, Grand Cru de Sambirano

 

cokolada-Madagaskar-SK
 

 
Ako sa spracovávajú kakaové bôby?

V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.

Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia 2429 kJ / 581 kcal
Tuky 50 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 30 g
Sacharidy 15 g
z toho cukry 0,4 g
Vláknina 19 g
Bielkoviny 15 g
Soľ 0,04 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik  mg
Železo  mg
Horčík  mg
Fosfor  mg
Draslík  mg
Sodík  mg
Vitamín C  mg

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: