Horká 85% čokoláda z Madagaskaru

€31,71 €26,43 bez DPH

Zvoľte variant

Horká čokoláda nie je len tak pre každého. Moja sýta chuť a výrazná vôňa už odrovnali nejedného zvedavca. Tak čo, trúfneš si na plnú chuť kakaových bôbov s ovocnými tónmi?

          • horká s tónmi lesných plodov
          • trstinový cukor miesto bieleho
          • vhodné pre vegánov

Detailné informácie

1kg
Skladom
€31,71
€26,43 bez DPH

Podrobný popis

Horká 85% čokoláda z Madagaskaru

Informácie a výživové hodnoty 

Jedinečná čokoláda vyrobená z kakaových bôbov pestovaných v tieni madagaskarských dažďových pralesov v severozápadnej časti ostrova. Má intenzívnu horkú chuť, v ktorej ucítite ovocie a nakoniec citrusový dozvuk. Jej textúra je jemná a farba svetlá až hnedočervená. Dobre sa rozpúšťa, takže s ňou môžete vytvárať lesklé chutné polevy, alebo k nej pridajte teplé mlieko, a vytvorte si tak dokonalú horúcu čokoládu pre dlhé zimné večery.

85-cokolada-Madagaskar

Čo znamená Raise Trade

Kúpou tejto čokolády podporujete priamo madagaskarskych farmárov. A ako? Kakaové bôby pochádzajú z údolia Sambirano na severozápade Madagaskaru. Čím väčšie množstvo a čím kvalitnejšie kakaové bôby domáci farmári vypestujú, tým väčší príjem majú a môžu si dovoliť lepší život. Kakaové bôby sú opatrne roztriedené a vyberú sa naozaj len tie najkvalitnejšie. Väčšinou sa bôby posielajú na ďalšie spracovanie do iných krajín, ale program Raise Trade dohliada na to, že sú bôby pestované aj spracovávané priamo na Madagaskare. A až následne predávané. Tento proces tak podporuje tamojšiu ekonomiku a zvyšuje povedomie o pôvode produktov. Chcete vedieť, ako sa čokoláda vyrába?

čokoládaSK

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Čokoláda neprešla chemickým spracovaním, je vyrobená z nealkalizovaných kakaových bôbov.
  2. Obsahuje viac antioxidantov ako brokolica a má vysoký obsah vlákniny; vhodná pre vegánov.
  3. Teplota topenia čokolády je 45 až 50 °C, tuhne pri 27 °C, použitie pri 32 až 33 °C.
  4. Neobsahuje žiadne pridané príchute (ani vanilku), a je bez konzervantov.
  5. Balenie obsahuje 10 tabuliek čokolády.
     
Základná špecifikácia
Zloženie kakaové bôby, trstinový cukor, kakaové maslo
Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, lepku a SO₂.
Krajina pôvodu Madagaskar
Trvanlivosť 38 mesiacov
Skladovanie do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %,
chráňte pred priamym slnečným žiarením
Balenie plastový obal
Veľkosť nešpecifikované
Úprava tabuľky čokolády
Veľkosť 10 x 100 g
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda Grand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-CriolloGrand Cru de Sambirano, Forastero, Trinitario-Criollo

 

cokolada-Madagaskar-SK


Ako sa spracovávajú kakaové bôby?

V plode (struku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, než sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Zber sa robí dvakrát ročne a bôby sa z kakaového struku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8%, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.

Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia pri teplote 130–150 °C počas 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúžené čokoládové aróma, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Takéto bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.

 

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia 2427 kJ / 580 kcal
Tuky 48 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 29 g
Sacharidy 26 g
z toho cukry 15 g
Vláknina 14 g
Bielkoviny 12 g
Soľ 0,33 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik  mg
Železo  mg
Horčík  mg
Fosfor  mg
Draslík  mg
Sodík  mg
Vitamín C  mg

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: