Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 19292× prečítané
10% zľava na Čokoládovky! 😍 kód: COKOLADOVKY10
Vodu zo mňa vycucali, chuť a vôňu zanechali! Chutím stále rovnako a tiež rovnako pálim! Tak ma rýchlo vyskúšaj a vrhni sa na experimentovanie. Ale pozor, bude to ostré!
Ak ste fanúšikmi štipľavých jedál, tieto papričky čakajú len na vás. Jalapeňo sme usušili mrazom, čo prinieslo mnoho výhod. Zbavili sme ich nadbytočnej vody, zastavili procesy zrenia a všetky živiny, vône a farba zostali nedotknuté. Tým, že sme ich zbavili všetkej vody, sa štipľavosť papričky výrazne zvýšila, pretože je viac koncentrovaná. V kuchyni ju môžete využiť rovnako ako čerstvú, a pretože má príjemne chrumkavú konzistenciu, môžete si ju rozdrviť na prášok a použiť ju ako korenie do polievok či omáčok. Pálivosť papričiek spôsobuje kapsaicín, ktorý môže pôsobiť protizápalovo, zrýchľovať metabolizmus, potláčať chuť do jedla a pomáhať redukovať hmotnosť.
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžeme mať celý rok v rovnakej kvalite.“
Lyofilizácia, čiže sušenie mrazom, je metóda založená na sublimáciu zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách -55 až -100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Lyofilizácia alebo sušenie mrazom je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para) bez toho, aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách −55 až −100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezaistili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Zeleninové chipsy VegBites: Farebné potešenie nielen k televízii
05.08.22 | 2088× prečítané | 5 minút
Ako skladovať potraviny sušené mrazom
22.03.21 | 14526× prečítané | 5 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Informácie o získavaní recenzií