Kakaové maslo v kúskoch
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kakaové maslo v kúskoch
Informácie a výživové hodnoty
Potrebujete pomocníka do kuchyne? Obsah tukov a kalórii je pri kakaovom masle oveľa nižší, ako pri ostatných používaných kuchynských tukoch. Medzi najväčšie výhody patrí to, že neprebíja chute ostatných ingrediencií, dokonca im pomáha vyniknúť. Neobsahuje ani cholesterol.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Theobrama cacao - latinský názov kakaovníku znamená jedlo bohov.
- 100% kakaové maslo bez pridaných aditív.
- Obsahuje tokoferoly, antioxidant, ktorý zabraňuje žlknutiu tukov.
- Kyseliny palmitová, stearová, olejová a linolenová.
- Bohaté na nenasýtené a nasýtené mastné kyseliny.
Zloženie | 100% kakaové maslo |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Kolumbia |
Trvanlivosť | 3-8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | vrecko |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | kúsky |
Obchodná trieda | kosher |
Odroda | nešpecifikované |
Ešte si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.
Ako sa získava kakaové maslo?
Kakaovníky sa zbierajú väčšinou dva krát ročne. Plody sú pripravené na zber, keď sú žlté alebo červené. Po zbere sa bôby ručne lúskajú a následne fermentujú. Fermentáciou dochádza k biologickým zmenám, znižuje sa trpká chuť a vzniká červenohnedá farba. Bôby sa ďalej sušia a pražia. Pražením získavajú čokoládovú farbu a aróma. Alkalizujú sa, aby sa zlepšili ich chuťové vlastnosti a ľahšie sa získavalo maslo. Bôby sa ďalej môžu ešte drviť. Očistené pražené bôby sa dostávajú na mleciu linku, kde sa okrem mletia zahrievajú a vzniká hnedá polotekutá kakaová hmota. Vzniknutá kakaová hmota má vo výrobnom procese dve cesty. Jedna ako základná surovina pre výrobu čokolád, druhá na výrobu kakaového prášku a masla. Vzniknutá hmota sa lisuje v hydraulických lisoch pri teplote 90-100 °C. Pri tomto procese sa oddeľujú dve zložky - kakaové maslo a kakaové pokrutiny.
Tip
Do Vašej kuchyne sa bude hodiť určite aj kakaový BIO prášok.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 3750 kJ / 896 kcal |
Tuky | 99 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 65 g |
Sacharidy | 0 g |
z toho cukry | 0 g |
Vláknina | 0 g |
Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 0,1 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.