Kôprová vňať lyofilizovaná (mrazom sušená) kúsky
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Kôprová vňať lyofilizovaná (mrazom sušená) kúsky
Informácie a výživové hodnoty
Kôpor je skvelým pomocníkom, ak neradi veľa solíte. Jeho jemná chuť zvýrazní inokedy mdlý pokrm a výrazne tým zníži potrebné množstvo soli. Výborne sa hodí do omáčok - no priznajme si, kto by odolal domácej kôprovke; ale tiež vynikne v šalátových dressingoch, nátierkach a nevšednú, avšak skvelú chuť dodá tiež rybám alebo hydinovému mäsu.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- podporuje laktáciu
- takmer polovica vypestovaného kôpru ide na výrobu oleja
- z rastliny sa využíva všetko, okrem koreňa
- pôvodom pochádza z Ázie, dnes je rozšírený do celého sveta
- skladuje sa pri 15 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu
Zloženie | 100% kôprová vňať |
Krajina pôvodu | Litva |
Trvanlivosť | 3-8 mesiacov |
Balenie | dóza s viečkom |
Typ sušenia | sušenie mrazom |
Veľkosť | 20 g |
Úprava | kúsky rozmarínu |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
"Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri správnom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite."
Ako sa suroviny sušia mrazom?
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (pára), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100°C. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C - výsledný produkt by stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Použitie
- ochutenie potravín, hlavne mäsa a rýb
- na pizzu, cestoviny
- do omáčok, nátierok
- do polievok
- do šalátov
Tip
Vyskúšajte si spraviť vegan cestoviny spolu s našimi koreninami!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.