Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8196× prečítané
Iba do nedele DOPRAVA ZADARMO už od 20 EUR! Zadaj kód DZ20 a poštovné nechaj na nás!
Chrumkám a deti ma milujú aj napriek tomu, že som zelenina. To pozeráš, však? Mojej sladkej a maslovej chuti sa dá totiž len ťažko odolať. A akonáhle nasiaknem vodu, nerozoznáš ma od čerstvej!
Sladká, s jemnou maslovou chuťou, taká je naša mrazom sušená kukurica. Navyše poriadne chrumká a doma vám vydrží aj niekoľko mesiacov, a ani ju netreba skladovať v chladničke. Lyofilizovanú kukuricu môžete využiť ako nevšednú prísadu do šalátov a omáčok, alebo namiesto krutónov do polievky. Okrem iného má mrazom sušená kukurica mnoho benefitov – je bohatá na karotenoidy, ktoré sú skvelými antioxidantmi, a vďaka obsahu železa môže pozitívne pôsobiť na trávenie a krvotvorbu.
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite.“
Lyofilizácia čiže sušenie mrazom je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách -55 až -100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Lyofilizácia alebo sušenie mrazom je metóda založená na sublimácii zmrznutej vody pri nízkej teplote a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para) bez toho, aby došlo k premene na fázu kvapalnú (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia pri teplotách −55 až −100 °C a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny – atmosférický. Keby sme pri sušení nezaistili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 °C – výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8201× prečítané
Ako skladovať potraviny sušené mrazom
22.03.21 | 8429× prečítané | 5 minút
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Kukurica lyofilizovaná