Lieskové orechy - lúpané, nelúpané, ochutené a mixy
Najpredávanejšie
20 položiek celkom
Lieskové orechy
Nepodceňujte ich, voňajú ako torta a sú dokonale chrumkavé!
Už ste vyskúšali naše lieskače?
Chcem sa dozvedieť viac
Prečo práve lieskové orechy?
Orechy sú celkovo známe svojím pozitívnym vplyvom na ľudské srdce, a lieskové orechy nie sú výnimkou. Vysoký obsah mononenasýtených mastných kyselín môže pomôcť pri odbúravaní zlého LDL cholesterolu, ktorý sa zvyčajne usadzuje v cievach a spôsobuje problémy s prietokom krvi, a zvyšujú hladinu dobrého LDL cholesterolu, ktorý sa podieľa na výžive samotného srdca a ciev a odnáša tuk z ciev do pečene. Zároveň vďaka obsahu horčíka môže pomôcť znižovať krvný tlak a sú vhodné aj pre diabetikov.
- vysoký obsah antioxidantov a vitamínu E
- na suchom tmavom mieste môžu vydržať až 6 mesiacov bez toho aby prišli o svoju chuť
- kratšia doba trvanlivosti môže potom byť u lieskových orieškov v čokoláde alebo v rôznych MYXoch
Ako lieskové orechy využiť?
- spravte si domácu nutellu
- vylepšia chuť aj vzhľad dezertov
- vhodné na desiatu do školy aj do práce
- pridajte do raňajkových kaší či jogurtu
- podrvte a pridajte do rôznych jedál, napríklad do šalátu
Zaujímavosti
- plody liesky obyčajnej
- sú rozšírené po celej Európe, od teplého stredozemia, až po chladný sever Škandinávie
- hlavnými producentmi sú Turecko, Taliansko a USA
- zberajú sa obvykle v polovici jesene
- väčšinou sa nechávajú voľne spadnúť a potom sú iba zozbierané zo zeme, buď mechanicky, alebo aj ručne