Machovka lyofilizovaná (mrazom sušená)
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Machovka lyofilizovaná (mrazom sušená)
Informácie a výživové hodnoty
Machovka, čiže Physalis, je jedna z najčastejších ozdôb tort či drinkov práve vďaka svojmu atraktívnemu vzhľadu a lístkom, ktoré tvarom pripomínajú lampión. My sme ju pre vás pripravili v netradičnej podobe, a to mrazom sušenú. Vďaka sušeniu mrazom si machovka zachová farbu, chuť i nutričné hodnoty, ale zmení sa jej konzistencia – je krásne chrumkavá! Aj v tejto podobe však vynikne ako vzhľadom, tak aj chuťou v každom z vašich kulinárskych výtvorov.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Sušená pôsobí močopudne.
- Prípadným pridaním vody sa surovina z časti rehydratuje.
- Príjemná chrumkavá konzistencia.
- Pred zmrazením starostlivo dozreté.
- Skladovanie je jednoduchšie ako u čerstvých, skladujú sa pri izbovej teplote.
Zloženie | 100% machovka |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Litva |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | dóza s viečkom |
Typ sušenia | sušenie mrazom |
Veľkosť | 25 g |
Úprava | celé kúsky |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite!"
Ako sa suroviny sušia mrazom?
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (para), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100 °C. Ak by nebol použitý nízky tlak, tak by mohlo dôjsť presne k tomu, čo sa deje, ak by sa suroviny varili pri 100 °C. Surovina by sa spálila a výsledný produkt by bol pripálenina.
Tip
Zabaľte si machovku do produktívnej krabičky a môžete ju mať vždy a všade po ruke!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 367 kJ / 1532 kcal |
Tuky | 11 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 1,5 g |
Sacharidy | 43,9 g |
z toho cukry | 43,9 g |
Vláknina | 27,3 g |
Bielkoviny | 10,3 g |
Soľ | 0,01 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.