Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8951× prečítané
Chuťou trochu pripomínam oregano, ale som oveľa sladšia! Používajú ma Taliani aj Gréci, ale ani v slovenskej kuchyni by som nemala chýbať. Pozriem sa aj do tej Tvojej?
Z historického hľadiska bola majoránka viac obľúbená v liečiteľstve, kde pomáhala pri opuchoch a dýchacích ťažkostiach. Teraz je ale jedným z korenín, ktorá používame každý deň. Trebárs zemiaková polievka bez majoránky? Len tá predstava nás desí. Preto, až sa ju nabudúce rozhodnete robiť, skúste pre zmenu vyskúšať našu lyofilizovanú verziu a budete príjemne prekvapení čerstvou výraznou chuťou.
„Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite.“
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (pára), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100 °C.a pri tlaku o niekoľko stoviek pascalov nižším, než je ten normálny - atmosférický. Keby sme pri sušení nezabezpečili dostatočne nízky tlak, dopadlo by to rovnako, ako by sme suroviny varili pri 100 ° C - výsledný produkt by sa pripálil a stratil všetky vlastnosti, vďaka ktorým je tak jedinečný.
15.12.20 | 10081× prečítané | 4 minúty
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne hodnotenie.
Majoránka lyofilizovaná kúsky