Makadamové orechy trieda 1 z Austrálie
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Makadamové orechy trieda 1 z Austrálie
Informácie a výživové hodnoty
Tieto orechy si určite nepomýlite s jedlými gaštanmi. Aj keď sa podobajú vzhľadom a veľkosťou, makadamové orechy majú krémovú farbu a jemnú, sladkú chuť. Sú aj mastné, nakoľko majú až 77 % obsah tuku, no nebojte sa, pokiaľ nezjete celý balík na posedenie, figúru vám určite nepokazia. Spoznáte ich aj po viditeľných zárezoch na jadre, ktoré im zostávajú po spracovaní. Vybrali sme pre vás druhú najvyššiu obchodnú triedu 1, ktorá sa od tej prvej líši minimálne, za to cena je trošku priaznivejšia.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Obsahujú esenciálne aminokyseliny – stavebné látky bielkovín.
- Zdroj mangánu, tiamínu (vitamínu B1) a dôležitých antioxidantov – vitamínu E a selénu.
- Obsah vlhkosti by nemal prekročiť 2 % (inak by mohli žltnúť).
- Obsahujú mononenasýtené mastné kyseliny (znižuje riziko vzniku srdcových ochorení).
- Druhá najvyššia svetová obchodná trieda 1 (Premium).
Zloženie | 100% prírodné makadamové orechy |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Austrália |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | 17–19 mm |
Úprava | celé jadrá, lúpané, nepražené |
Obchodná trieda | druhá najvyššia obchodná trieda 1 |
Odroda | nešpecifikované |
"Plody pochádzajú z austrálskych dažďových pralesov a podobajú sa jedlým gaštanom. Majú tvrdú a pevnú tmavo hnedú škrupinu, ktorá je tak pevná, že sa musí lúskať iba strojovo – za pomoci píly alebo nárezu škrupiny, preto má každý orech na povrchu viditeľný zárez. Hlavné oblasti pestovania sú práve Austrália, JAR, Malawi, Keňa, Havaj. Stromy sú 10–12 m vysoké, plodia 5–8 rokov po výsadbe a zber je veľmi náročná, pretože môže trvať až niekoľko mesiacov. Orech má smotanovo bielu farbu, je zhruba veľkosti gaštanu a má veľmi jemnú, sladkú a mastnú chuť. Obsah vlhkosti by nemal prekročiť 2 % a obsah tuku je najvyšší zo všetkých orechových plodov – 77 % tuku!"
Ako sa makadamové orechy spracovávajú?
Orechy sú pôvodom z austrálskych dažďových pralesov. Stromy sú vysoké 10–12 m a čakáme 5 až 8 rokov na plody. Zber je taktiež veľmi náročný a zaberie dosť času. Ich škrupina je tak pevná, že sa musí praskať iba strojovo (nareže sa na píle) – nedá sa otvoriť ručne, ani kladivkom. Preto na ich povrchu nájdete stopy po zárezoch. Tak isto sa orechy zle spracovávajú, preto sa môže stať, že po lúpaní na nich stále zostane aj pozostatok šupky, tej sa nám ale podarilo zbaviť! Pri spracovaní dochádza k poškodeniu orechov a tak vzniká veľa zlomkov, no vďaka precíznemu triedeniu máme až 97 % celých jadier.
Tip
Zabaľte si makadamy do produktívnej krabičky a môžete ich mať vždy a všade po ruke!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 3080 kJ / 733 kcal |
Tuky | 74 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 10 g |
Sacharidy | 7,9 g |
z toho cukry | 4,6 g |
Vláknina | 8 g |
Bielkoviny | 9,2 g |
Soľ | 0,003 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | 85 mg |
Železo | 3,69 mg |
Horčík | 130 mg |
Fosfor | 188 mg |
Meď | 0,756 mg |
Draslík | 368 mg |
Zinok | 1,3 mg |
Sodík | 5 mg |
Mangán | 4,131 mg |
Selén | 3,6 mg |
Vitamín C | 1,2 mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.