Mandle lúpané zo Španielska
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Mandle lúpané zo Španielska
Informácie a výživové hodnoty
Ak sa nechcete zdržiavať s lúpaním mandlí, máme pre vás skvelú správu - nemusíte! Tesne pred balením mandlí ich pre vás necháme olúpať blanšírovaním a idú tak na odbyt, že sa nám na sklade nestihnú ani ohriať. Sú to jemné, maslové orechy, ktoré si užijete nielen ako desiatu, ale určite aj ako súčasť raňajok v granole, len tak v kaši a určite ako ozdobu tort a dezertov. Mandle sú kompletne zbavené šupky a ušetrí vám tak prácu a čas, ktorý tak môžete venovať ďalšiemu maškrteniu! Nie nadarmo patria mandle medzi najobľúbenejšie orechy.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Existuje viac ako 30 druhov mandlí pestovaných komerčne.
- Obsahujú rôzne minerály s benefitmi pre Vaše telo.
- Neobsahujú žiadne ďalšie aditíva.
- Poznáme dva druhy mandlí – horké a sladké.
- Mandle pôsobia ako prírodný antioxidant.
Zloženie | 100% prírodné mandle |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Španielsko |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | S/16 mm |
Úprava | blanšírované jadrá |
Obchodná trieda | prémiová kvalita |
Odroda | nešpecifikované |
"Hlavnými producentmi blanšírovaných mandlí je Kalifornia a Španielsko. Hnedé mandľové jadrá sú ošetrené prehriatou parou, kedy pokožka semien bobtná a je vytlačená medzi dva gumové válce a odstránená. Ďalej sa mandle sušia a podľa potreby predávajú k ďalšiemu spracovaniu. Blanšírované mandle majú svetlú slonovinovú farbu – skoro bielu, mandľovú chuť, ktorá je však slabšia oproti nelúpaným jadrám. Zvolil som španielsku odrodu, má výraznejšiu chuť, aróma, sú väčšie, majú príjemný obsah vlhkosti (okolo 7 %) a krásny tvar."
Aké mandle poznáme?
Mandle nie sú iba jedny, vedeli ste, že sa delia podľa typu, chuti, kvality, veľkosti a odrody? Poznáme sladké mandle a horké. Pretože horké mandle obsahujú škodlivú látku amygdalín, väčšinou v ponuke nájdete iba tie sladké. Medzi najobľúbenejšie odrody patria napríklad odrody Nonpareil, Valencia, Carmel a Marcona. Podľa typu spracovania ich nájdete so škrupinou a bez, so šupkou alebo blanšírované, kúsky, plátky alebo ako múku.
Trieda alebo kvalita mandlí závisí na počte škrabancov, zlomkov, drtí a či je prítomná nejaká prímes. Podľa veľkosti ich môžeme triediť hneď niekoľkými spôsobmi – mm, oz, g. Viac sa dočítate v našich článkoch.
Tip
Zabaľte si mandle do produktívnej krabičky a môžete ich mať vždy a všade po ruke!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 2694 kJ / 644 kcal |
Tuky | 58,71 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 10,61 g |
Sacharidy | 2,5 g |
z toho cukry | 2,2 g |
Vláknina | 9,9 g |
Bielkoviny | 20,49 g |
Soľ | 0,01 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Mangán | mg |
Meď | mg |
Horčík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Mandle loupané blanšírované z USA
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.