Mandle - lúpané, nelúpané a mixy
Najpredávanejšie
38 položiek celkom
Mandle
Mandle nie sú len jedny. Vedeli ste, že sa delia podľa typu, chuti, kvality, veľkosti a odrody?
Schválne vyskúšajte, každá chutí inak!
Chcem sa dozvedieť viac
Prečo práve mandle?
- priaznivý vplyv na naše zdravie
- obsahujú minerály dôležité pre zdravie organizmus, ako je horčík, meď, vápnik, zinok a fosfor
- zdroj vitamínov, B-komplex (B1, B2, B3, B5, B6), a vitamín E
- vysoká energetická hodnota
- obsahujú asi len 50% tuku
- výrazne vyšší podiel bielkovín, zhruba 20% tvoria bielkoviny
- pravidelná konzumácia mandlí posilňuje nervy, pomáha prekonávať stres a únavu
- horčík pomáha uvoľňovať žily a tepny, odbúrava škodlivý LDL cholesterol
- draslík obsiahnutý v mandliach pomáha s nervovými prenosmi v tele a kontrakcií svalov, čo zahŕňa aj srdce
- zdroj fosforu a vápnika (silné a zdravé kosti)
Aké mandle poznáme?
- horké a sladké mandle
- sladké mandle sa delia ďalej na mandle s tvrdou a mäkkou škrupinou
- existuje až 30 druhov mandlí, ktoré sa pestujú komerčne
- medzi najobľúbenejšie patria napríklad odrody Nonpareil, Valencia, Carmel, Marcona
- podľa typu spracovania sa ich nájdete so škrupinou a bez, so šupkou alebo blanšírované, kúsky, úlomky, alebo ako múku
- trieda alebo kvalita mandlí závisí na počte škrabancov, zlomkov, drtí a či je prítomná nejaká prímes
- podľa veľkosti ich môžeme triediť hneď niekoľkými spôsobmi - mm, oz, g