Marhuľové jadrá sladké
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Marhuľové jadrá sladké
Informácie a výživové hodnoty
Aj vy vyhadzujete kôstky z marhúľ? To ešte teda neviete, aký poklad sa v nich skrýva. V kôstke sa nachádzajú jadrá, ktoré pripomínajú mandle. Tieto jadrá sa ďalej delia na horké a sladké. Horké marhuľové jadrá len tak nenájdete, pretože obsahujú látku amygdalín, ktorý vo vyšších koncentráciách môže byť pre telo toxický. Preto predaj je regulovaný. Naopak tie sladké sú na nepoznanie od mandlí – výzorom, farbou, vôňou aj chuťou. Taktiež obsahujú amygdalín, ale v oveľa nižšej koncentrácii. Táto na prvý pohľad nebezpečná zložka má ale veľmi veľa pozitívnych účinkov pre naše telo a práve preto sa odporúča konzumovať tieto sladké jadrá, taktiež v obmedzenom množstve.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Amygdalín sa v tele mení na látku kyanid.
- Doporučená denná dávka sladkých jadier 5–10 ks.
- Dávka horkých jadier by nemala prekročiť 2 ks.
- Sladké obsahujú to isté ako horké, len majú menej amygdalínu.
- Niektoré štúdie tvrdia, že práve amygdalín v tele viaže a ničí rakovinotvorné bunky.
Zloženie | 100% marhuľové jadrá sladké |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Tadžikistan |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | vylúpané jadrá |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Zatiaľ si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.
Ako sa jadrá spracovávajú?
Marhuľové jadrá sú ukryté v kôstke marhule obyčajnej, stromu, ktorému sa darí aj u nás, aj keď pôvodne pochádza najpravdepodobnejšie z Arménska, alebo Indie. Marhuľové jadrá sú celkovo považované za zdravé, z hľadiska orechov majú niekoľko unikátnych benefitov, ktorá ostatné orechy nemajú. Marhuľové jadrá sa získavajú takým spôsobom, že v júli sa marhule oberú a sušia. Počas sušenia sa vykôstkujú a kôstky sa ďalej sušia. Ku koncu sa kôstky rozbijú a z nich sa potom vyberú jadra, ktorá sa tiež sušia.
Tip
Jadierka konzumujte v kombinácii so sušeným ananásom, papayou alebo marhuľami, ktoré priaznivo ovplyvňujú účinok amygdalínu a spríjemňujú chuť jadierok.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 2163 kJ / 523 kcal |
Tuky | 38,6 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 2,3 g |
Sacharidy | 8,3 g |
z toho cukry | 7,5 g |
Vláknina | 21,3 g |
Bielkoviny | 24,9 g |
Soľ | 0,07 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.