Arašidy sú plody podzemnice olejnej a nie sú orechmi, ale strukovinou! Čo tiež spoznáme na chuti nepražených arašidov, ktoré pripomínajú skôr hrášok – sú jemné a mäkké. Obsahujú pomerne nízke percento sacharidov, ale sú nabité vlákninou a bielkovinami.
Pochádzajú z Južnej Ameriky, presnejšie z oblasti Peru a Ekvádoru, odkiaľ sa následne rozšírili do celého sveta. Dnes sú pestované najmä v Číne, Indii, Afrike a Spojených štátoch amerických, ktoré sú najväčším konzumentom arašidov. Spotrebujú približne tretinu celosvetovej produkcie!
Arašidy možno využiť mnohými spôsobmi. Pražené sa hodia pre výrobu orechových masiel, ktoré sú skvelou energetickou bombou a neodolateľnú pochúťkou. Tiež sú nevyhnutnou ingredienciou v jedlách ázijskej kuchyne a možno s nimi vykúzliť výborné omáčky. U nás sú najobľúbenejšou desiatou a odmenou. Pražené alebo nepražené, ostré alebo sladké? Vyberte si tie najlahodnejšie a doplňte svoje desiaty o proteíny a poriadne chrumkanie!