Oregano lyofilizované (mrazom sušené) kúsky
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Oregano lyofilizované (mrazom sušené) kúsky
Informácie a výživové hodnoty
Mrazom sušené oregano je ešte výraznejšie, než bežne dostupné sušené oregano zo supermarketov, a to farbou, vôňou i chuťou. Silnú arómu oceníte predovšetkým pri príprave mäsa, ale nestratí sa ani v omáčkach, cestovinách alebo morských plodoch. Rozhodne na oregano nesmiete zabudnúť pri pečení domácej pizze. A skúste k nemu prihodiť aj štipku bazalky, ich chute sa dokonale dopĺňajú.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Slovenský názov je pamajorán obyčajný.
- Pochádza zo Stredomoria, dnes sa pestuje po celom svete.
- Prírodné ochucovadlo.
- Čaj z oregana upokojuje myseľ.
- Skladuje sa pri 22 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu.
Zloženie | 100% oregano |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. |
Krajina pôvodu | Litva |
Trvanlivosť | 3-8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | dóza s viečkom |
Typ sušenia | sušenie mrazom |
Veľkosť | 15 g |
Úprava | kúsky oregana |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Mrazom sušené suroviny vnímam ako budúcnosť potravín. Sú chuťovo ako čerstvé, dajú sa čiastočne rehydratovať do pôvodnej podoby, zachovávajú si nutričné hodnoty a v neposlednom rade sú mnohonásobne skladnejšie a trvácnejšie ako v čerstvej podobe. Pri dobrom skladovaní vydržia aj roky, kdežto čerstvé ovocie a zelenina bez aditív plesnivejú a kazia sa už po pár dňoch. Nezáleží tak na sezóne, lyofilizované suroviny môžem mať celý rok v rovnakej kvalite.
Ako sa suroviny sušia mrazom?
Lyofilizácia, alebo inak sušenie mrazom, je metóda založená na sublimácii zamrznutej vody za nízkej teploty a tlaku. Práve v takých kontrolovaných podmienkach prestupuje voda z pevného skupenstva (ľadu) priamo do plynného (pára), bez toho, aby došlo k premene na kvapalnú fázu (voda). Preto sa suroviny hlboko mrazia medzi teplotami -55 až -100°C. Ak by nebol použitý nízky tlak, tak by mohlo dôjsť presne k tomu, čo sa deje, ak by sa suroviny varili pri 100°C. Surovina by sa spálila a výsledný produkt by bol pripálenina.
Tip
Vyskúšajte si spraviť vegan cestoviny spolu s našimi koreninami!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Draslík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.