Prírodné kešu orechy
Najpredávanejšie
8 položiek celkom
Prírodné kešu orechy
Kešu orechy sú sladké s ľahkým nádychom kyslej chuti a sú bohaté na vitamín C.
Chcem sa dozvedieť viac
Prečo práve kešu orechy?
- nižší obsah tuku
- regulujú hladinu krvných tukov, čím sa znižuje riziko ochorenia srdca
- prevencia krvných ochorení vďaka obsahu medi
- meď zaručí aj zdravie pokožky hlavy a vlasov
- obsahuje množstvo selénu (prospešné pre našu pleť)
- obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré urýchľujú metabolizmus a pomáhajú pri spaľovaní tukov
- zdroj vitamínov B1, B3, B5, B6, E, K
- obsahuje kyselinu listovú (vhodné hlavne pre tehotné ženy)
- odporúčaná denná dávka je asi 30-50 g, čo je asi jedna hrsť kešu orieškov
Aké sú druhy kešu orechov?
- základný druh je Anacardium occidentale (Obličkovec západný)
- existuje nespočetne veľa druhov a ešte viac hybridov (napr. Anagha, Amritha, Priyanka, Dharasree)
- kvalita odrôd sa v daných krajinách líši
- odrodu na pestovanie si treba vyberať podľa daných podmienok krajiny (vlhkosť, teplota, pôda)
- delia sa podľa farby, tvaru a veľkosti jadier
Viac sa dozviete v našom článku o kešu orechoch tu.
Čím sú zaujímavé?
- kešu nie sú orechy, z technického hľadiska sa jedná o semená jabĺk
- majú jedovatý obal, ktorý obaľuje semená týchto jabĺk
- strom pochádza z pobrežných oblastí Brazílie
- kvôli dráždivým škrupinám boli najprv považované za nepoživateľné
- miestny kmeň ukázal portugalským moreplavcom ako správne orechy konzumovať a tí ich následne doviezli do Európy a do Afriky
- hlavní svetoví dodávatelia sú India, Vietnam a Pobrežie slonoviny
- najväčší pestovateľ ale ostáva Afrika, ktorá väčšinu orechov bez spracovania vyváža
Celý príbeh sa samozrejme dočítáte v článku tu.
Na čo ich použiť?
- ak si fanúšik ázijskej kuchyne, neboj sa ich rozdrviť a pridať do thajských a čínskych pokrmov
- skvelé do kuchyne na zdobenie dezertov
- pochúťka pre celú rodinu
- sú vhodné na dochutenie ovsenej a ryžovej kaše, jogurtu
- vhodná ako desiata ktorá dodá energiu
- môžeš ich rozmixovať do slanej nátierky
- nasekané ich môžeš pridať do polievky, šalátu či rizota
- obohacujú sýtosť jedál