Prírodné kešu orechy

Najpredávanejšie

MYX Orechy Exclusivka 1 image
 
od €1,52
(od €1,27 bez DPH)
Kešu orechy z Tanzanie 1 image
 
od €8,54
(od €7,12 bez DPH)
MYX Cestovateľka 1 image
MYX Cestovateľka
Náš produkt
Skladom
 
od €1,42
(od €1,18 bez DPH)
MYX Športovec 1 image
MYX Športovec
Náš produkt
Skladom
 
od €1,23
(od €1,03 bez DPH)
MYX Orechy Základka 1 image
MYX Orechy Základka
Náš produkt
Skladom
 
od €6,21
(od €5,18 bez DPH)
Kešu orechy JUMBO EXCLUSIVE 1 image
 
od €1,42
(od €1,18 bez DPH)
6 položiek celkom
Kešu orechy z Tanzanie 1 image
od €7,12 bez DPH
od €8,54
MYX Cestovateľka 1 image
Náš produkt
od €1,18 bez DPH
od €1,42
MYX Orechy Exclusivka 1 image
Tip
od €1,27 bez DPH
od €1,52
MYX Orechy Základka 1 image
Náš produkt
od €5,18 bez DPH
od €6,21
MYX Športovec 1 image
Náš produkt
od €1,03 bez DPH
od €1,23
Kešu orechy JUMBO EXCLUSIVE 1 image
Tip
od €1,18 bez DPH
od €1,42

Myx ořechy exclusivka

Prírodné kešu orechy

Kešu orechy sú sladké s ľahkým nádychom kyslej chuti a sú bohaté na vitamín C. 

Chcem sa dozvedieť viac

 

Prečo práve kešu orechy?

  1. nižší obsah tuku
  2. regulujú hladinu krvných tukov, čím znižuje riziko ochorenia srdca
  3. prevencia krvných ochorení vďaka obsahu medi
  4. meď zaručí aj zdravie pokožky hlavy a vlasov
  5. obsahuje množstvo selénu (prospešné pre našu pleť)
  6. obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré urýchľujú metabolizmus a pomáhajú pri spaľovaní tukov
  7. zdroj vitamínov B1, B3, B5, B6, E, K
  8. obsahuje kyselinu listovú (vhodné hlavne pre tehotné ženy)
  9. odporúčaná denná dávka je asi 30 - 50g, čo je asi jedna hrsť kešu orieškov

 

Aké sú druhy kešu orechov?

  • základný druh je Anacardium occidentale (Obličkovec západný)
  • existuje nespočetne veľa druhov a ešte viac hybridov (napr. Anagha, Amritha, Priyanka, Dharasree)
  • kvalita odrôd sa v daných krajinách líši
  • odrodu na pestovanie si treba vyberať podľa daných podmienok krajiny (vlhkosť, teplota, pôda)
  • delia sa podľa farby, tvaru a veľkosti jadier

Viac sa dozviete v našom článku o kešu orechoch tu.

 

Čím sú zaujímavé?

  • kešu nie sú orechy, z technického hľadiska sa jedná o semená jabĺk
  • majú jedovatý obal, ktorý obaľuje semená týchto jabĺk
  • strom pochádza z pobrežných oblastí Brazílie
  • kvôli dráždivým škrupinám boli najprv považované za nepoživateľné
  • miestny kmeň ukázal portugalským moreplavcom ako správne orechy konzumovať a tí ich následne doviezli do Európy a do Afriky
  • hlavní svetoví dodávatelia sú India, Vietnam a Pobrežie Slonoviny
  • najväčší pestovateľ ale ostáva Afrika, ktorá väčšinu orechov bez spracovania vyváža

Celý príbeh sa samozrejme dočítaš v článku tu.

 

Na čo ich použiť?

  • ak si fanúšik ázijskej kuchyne, neboj sa ich rozdrviť a pridať do thajských a čínskych pokrmov
  • skvelé do kuchyne na zdobenie dezertov 
  • pochúťka pre celú rodinu
  • sú vhodné na dochutenie ovsenej a rýžovej kaše, jogurtu
  • vhodná ako desiata ktorá dodá energiu
  • môžeš ich rozmixovať do slanej nátierky
  • nasekané ich môžeš pridať do polievky, šalátu či rizota
  • obohacujú sýtosť jedál 

kesu