Rakytník sušený
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Rakytník sušený
Informácie a výživové hodnoty
Krásne farebné plody rakytníka rešetliakového, dreviny, ktorá je u nás známa už po celé stáročia, ale poslednou dobou sa opäť teší väčšiemu záujmu. Často boli tieto bobuľky využívané v ľudovom liečiteľstve - napríklad v Rusku sa dokonca rakytníku hovorilo "sibírsky zázrak", práve vďaka množstvu vitamínov a minerálnych látok. Teraz sa využíva ako v potravinárstve, tak aj ako doplnok stravy, či v kozmetike. Má jemne kyslú chuť, za ktorú môže značný obsah vitamínu C, ten je dokonca niekoľkonásobne vyšší ako u citrusov; má krásne oranžovú, niekedy až červenkastú farbu, ktorá závisí od obsiahnutého množstva karotenoidov v jednotlivých bobuľkách.
Použitie
Sušený rakytník môžete len tak zobať ako desiatu alebo si ho pridať do rannej kaše či jogurtu. Vďaka vysokému obsahu vitamínov sa rakytník používa aj v podobe čaju. Stačí jednu až dve lyžičky preliať litrom vriacej vody, nechať pätnásť minút lúhovať a následne scediť. Ak však chcete z rakytníka dostať do tela čo najvyššie množstvo vitamínu C, odporúča sa jesť ho tepelne neupravený.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Rakytník je dvojdomá rastlina, preto pre oplodnenie potrebuje samčie aj samičie rastliny.
- Je považovaný za rastlinu budúcnosti, pretože obsahuje veľké množstvo prospešných látok.
- Jedna gulička rakytníka dokáže pokryť dennú dávku vitamínu C.
- Veľké množstvo vitamínu C sa zachová, aj keď sú plody mrazené, šetrne tepelne spracované či usušené.
- Obsiahnuté minerálne látky môžu podporiť správnu funkciu pamäte a mozgovej činnosti.
Zloženie | 100% rakytník (bez pridaných látok) |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a iných orechov, sezamu, sušeného mlieka, lepku a SO₂. |
Krajina pôvodu | Ukrajina |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Úprava | sušený rakytník |
Veľkosť | nešpecifikované |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
„Plody rakytníka sú malé, žlté, kyslé bobuľky plné semienok, ktoré po rozhryzení, uvoľnia rakytníkový olej. Ten je bohatý na vitamín C, ktorý sa šetrným sušením zachová a nestráca sa. Vďaka vysokému podielu vitamínu C a obsahu rakytníkového oleja je plod aj po usušení mäkký. Na výrobu 100 g rakytníka pripadá 550 g čerstvej suroviny, ktorú vypestovali aj zožali farmári na Ukrajine, kde sa rastline veľmi darí."

Ako sa rakytník pestuje?
Rakytník je dvojdomá rastlina, to je dôvod, prečo potrebuje samčie aj samičie rastliny pospolu, inak by nevyrástla. Pestovať rakytník nie je až tak zložité, preto sa nemusíte obávať ho pestovať na svojich záhradkách. Darí sa mu najlepšie na slniečku v dobre priepustnej pôde. Jediné, čo mu naozaj nesvedčí je tieň a trvalo vlhká pôda. Rakytník je veľmi odolná rastlina, takže sa nemusíte obávať, že by prísun mrazu alebo horúčav nevydržal. Aj keď je jeho pestovanie veľmi jednoduché, jeho zber je však tou neľahkou a nemilou časťou. Vďaka tŕňom, ktoré túto krásnu rastlinku zdobia, sa stáva z trhanie plodov celkom náročná a trpezlivá práca. Vyčesávať plody sa neodporúča, pretože aj pri ručnom zbere môžu guľôčky ľahko prasknúť, a to kvôli tenkej šupke a pomerne veľa šťavy ukrytej vo vnútri plodu.
Tip
Zabaľte si rakytník do produktívnej krabičky a môžete ho mať vždy a všade po ruke!
Prečo nesírime ovocie, sa dozviete v našom článku.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | g |
Železo | g |
Horčík | g |
Fosfor | g |
Draslík | g |
Sodík | g |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.