Pekanový koláč bez lepku

 

Sezóna chladného počasia, teplého čaju a hrubých ponožiek je zase tu! Hľadáte niečo, čo vás v sychravom počasí zahreje a poteší? Pekanový koláč je typická jesenná špecialita! Nádherne vonia po krémových pekanových orieškoch, je výdatný a plný chuti. Vyskúšajte tento rok na jeseň našu zdravšiu variantu, ktorý je dokonca bez lepku.

 

pekanovy-kolac-1

 

Čo budete potrebovať?

Na korpus:

 

Na náplň:

 

Najprv vytvoríme zo všetkých surovín na korpus hladkú pevnú hmotu, ktorú vtlačíme do okrúhlej formy s priemerom 25 cm. Nesmieme zabudnúť na okraje, aby nám náplň neutekala. Cesto predpečieme na 180 °C približne 10 - 15 minút, kým nezozlátnu okraje.

Medzitým si pripravíme náplň. Datle Medjool zalejeme horúcou vodou a necháme 10 minút odstáť, scedíme a rozmixujeme do hladkej pasty. Počas mixovania pridáme vanilku a 3 - 5 lyžíc vody - vodu prilievame postupne tak, aby nebol datľový karamel príliš riedky. Použiť môžeme prípadne aj ľahšie dostupné datle Deglet, v tom prípade však musíme počas mixovania pridať viac vody a zmieriť sa s tým, že datľový karamel nebude tak lahodne krémový. Ľahko zohrejeme med, cukor alebo sirup, pridáme kokosový olej a vzniknutú zmes premiešame s nasekanými pekanovými orechmi. Pár pekných orechových polovičiek si odložíme na ozdobu koláča. 

Na teplé cesto najskôr natrieme datľový karamel a následne nasypeme orechovú zmes, ktorú trocha utlačíme. Nakoniec koláč ozdobíme odloženými pekanovými polovičkami. Pečieme ďalších 10 - 15 minút, ale pozor, aby sa pekanové orechy na povrchu koláča nepripálili. Pekanový koláč nám pri pečení krásne prevonia celú kuchyňu. Mmm, cítite to taktiež?

Po upečení musíme odolať nutkaniu okamžite ochutnať - koláč necháme úplne vychladnúť a najlepšie aj pár hodín oddýchnuť v chladničke, nech sa nám chute a vône prepoja, sľubujeme, že potom bude chutiť ešte lepšie!

 

pekanovy-kolac-2

 

Tip pre gurmánov!

Na karamelovou vrstvu môžeme pridať aj ovocie. Prihovárame sa za veľmi tenké plátky jabĺk či hrušiek so štipkou škorice a citrónovej šťavy. Opatrne, aby ovocie neobsahovalo príliš veľa tekutín - také strúhané nezcedené jablká urobia z koláča peknú kašu!

 

Nechajte si mľaskať!

logo_small