Domáce zmrzliny zo Světa plodů

 

Potrebujete sa počas sparných letných dní trochu schladiť? Alebo ste jednoducho dostali chuť na zmrzku, nech už je vonku akokoľvek? S domácimi zmrzlinami od našej Terezky si pochutnáte tak, že pre nanuk do obchodu už nikdy nepobežíte. Poradíme, ako si ľahko urobiť domácu zmrzlinu aj bez zmrzlinovača. A mysleli sme dokonca aj na vegánov!

 
domaci-zmrzlina
 

Slaný arašid s karamelom

 ikona-hod-ok  20 minút       ikona-porce-ok  4 kopčeky
Čo budete potrebovať:
 

Smotanu s mliekom a cukrom zľahka ohrejeme na miernom plameni. Pozor – nesmie vrieť! Do vlažnej zmesi primiešame arašidovú pastu, kúsky slaného karamelu a štipku soli. Zmes premiešame metličkou, aby sa všetko rozpustilo a spojilo. Potom necháme vychladnúť.

Vychladnutú zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme približne 10–15 minút.

Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičiek na ľad a zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri spolu s lyžicou mlieka. Servírujeme do kornútkov alebo misiek a ozdobíme kúskami karamelu a arašidov.

 
karamelova-zmrzlina-recept

 

Pistáciová zmrzlina

 ikona-hod-ok  25 minút      ikona-porce-ok  4 kopčeky 

Čo budete potrebovať:

 

Základ zostáva rovnaký. Na miernom plameni ohrejeme smotanu s mliekom a cukrom, do teplej zmesi zamiešame pistáciovú pastu a pridáme štipku soli. Vychladenú tekutú zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme zhruba 20 minút.

Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičky na ľad a zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri spolu s trochou mlieka. Servírujte do kornútkov alebo misiek a navrch posypte pistáciovými kúskami. Pretože pistácií nie je nikdy dosť!

 
pistaciova-zmrzlina
 

Vegan kokosová zmrzlina s malinami

 ikona-hod-ok  40 minút       ikona-porce-ok  3 kopčeky

Čo budete potrebovať:

 

Kokosové mlieko necháme minimálne 2 hodiny vychladnúť v chladničke – robíme to preto, aby sa oddelil tuk a voda. Na zmrzlinu budeme potrebovať iba hornú tuhú časť kokosového mlieka. Tú z plechovky vyškrabeme lyžicou a rozpustíme ju v hrnci. Do rozpustenej časti kokosového mlieka pridáme cukor, kokosovú pastu a strúhaný kokos. Všetko poriadne premiešame.

Zmes nalejeme do zmrzlinovača a šľaháme, až kým zmrzlina nestuhne. U tejto zmrzliny sa čas šľahania mierne predĺži – zmrzlinovač nechajte pracovať cca 30–40 minút. Je to z toho dôvodu, že kokosové mlieko nemá toľko tuku ako smotana, a tak jeho vyšľahanie trvá dlhšie.

Ak nemáte zmrzlinovač, nalejte zmes do formičky na ľad a vložte do mrazničky. Zmrznuté kocky následne rozmixujte v elektrickom mixéri s kvapkou rastlinného mlieka. Ako si mlieko jednoducho vyrobiť z mandlí alebo iných orechov, Vám poradíme v tomto článku. Hotovú zmrzlinu ozdobte lyofilizovanými malinami, malinami v malinovej čokoláde alebo plátkami kokosu. Mňam!

 
veganska-zmrzlina-recept
 

Hneď ako sa vám zmrzliny podľa našich receptov doma podaria, nezabudnite sa podeliť o radosť. Pochváľte sa nám fotkou, pošlite ju na Facebook do správ alebo nás označte na Instagrame! Budeme sa tešiť!

 

 

logo_small