Už vám tuhne v kostiach z pochmúrneho počasia a daždivých dní? Hodila by sa nejaká výrazná, korenená torta na zlepšenie nálady, že? Máme pre Vás pripravený recept na mrkvovú tortu plnú škorice a orechov, ktorú navyše upečiete bez váženia! Že ste o torte z mrkvy ešte nepočuli? Prihoďte v obchode do košíka mrkvu naviac a uvidíte, že piškót vďaka nej bude krásne šťavnatý a jemný. Z vône čerstvo upečenej mrkvovej torty sa budú zbiehať slinky aj susedom!

Čo budete potrebovať?
Na cesto:
- 4 vajcia
- 1 hrnček trstinového alebo kokosového cukru
- 2 lyžičky javorového sirupu
- 2 hrnčeky polohrubej múky
- 2 lyžičky jedlej sódy
- 2 lyžičky kypriaceho prášku do pečiva
- ½ lyžičky soli
- 2 lyžičky mletej škorice
- ¾ hrnčeku kokosového oleja
- 3 hrnčeky jemne nastrúhanej mrkvy
- 1 hrnček nasekaných vlašských orechov
- na prevoňanie: p
- 500 g mascarpone
- ½ hrček práškového cukru
- kôra a šťáva z limetky, podľa chuti
Než začneme, predhrejeme si rúru na 175 °C. Najprv zmiešame všetky sypké ingrediencie. Vajíčka vyšľaháme s cukrom a postupne ich spojíme so sypkou zmesou. Vmiešame ¾ šálky kokosového oleja, jemne nastrúhanú mrkvu a nasekané orechy - časť orechov si necháme na neskoršie zdobenie.
Pripravené cesto vlejeme do tortovej formy vyloženej papierom na pečenie a pečieme približne 60 minút. To, či je torta hotová, zistíme pomocou špáradla, ktoré zapichneme do stredu - pokiaľ je po vytiahnutí špáradlo suché, máme hotovo. Piškót necháme vychladnúť.
Kým nám korpus chladne, pripravíme si krém. Rozmiešame mascarpone s cukrom a limetkovou kôrou do hladkej konzistencie, šťavu z limetky pridávame podľa chuti. Chuť krému by mala byť sladká, ale zároveň osviežujúci a jemne kyslá po limetke.
Po vychladnutí piškótu vyklopíme z formy a pozdĺžne rozrežeme. Spodné poschodie potrieme hrubou vrstvou krému a prekryjeme druhou polovicou. Zvyšok krému využijeme na strany a vrch torty. Na ozdobu použijeme odložené vlašské orechy, ale parádu urobia aj pekanové orechy, mrkva alebo jabĺčko.
Torta chutí najlepšie čerstvá a s dobrým čajom alebo kávou zahreje na duši i v tom najdaždivejšom dni! Tak rýchlo do nej ešte predtým, ako zmizne posledný kúsok!

Pokiaľ chcete vylepšiť krém torty, pridajte k mascarpone dve lyžice mandľovej alebo kešu pasty. Vznikne krásne jemný a svieži krém s orieškovými podtónami!