Perzský chlebíček lásky

 

Trénujete pečenie na Valentína alebo len milujete aromatické, korenené a svieže dezerty? Vôňa ruží, kardamómu, tóny šafranu a pomaranča a sladké kúzlo medu rozohreje každé srdce, a je preto nielen dokonalou bodkou k oslave sviatku všetkých zamilovaných, ale aj perfektným zákuskom k dobrému čaju alebo káve.

 recept-persky-chlebicek-lasky

 

Budete potrebovať:

Na korpus:

 

Na sirup:

 

Voliteľné:

 

Postup

Predhrejeme rúru na 180 °C. V miske zmiešame oba druhy tukov, pridáme cukor a zmes vyšľaháme do krémovej konzistencie. Potom po jednom pridávame vajcia a každé dôkladne zamiešame. Pridáme jogurt a všetko vyšľaháme v nadýchanú zmes, do ktorej pridáme ružovú vodu a kardamóm. Preosejeme mandľovú múku, hladkú múku, prášok do pečiva, soľ a všetko do zmesi zľahka vmiešame.

Vzniklé těsto nalijeme do vymazané formy, kterou můžeme pro jistotu vysypat moukou nebo strouhankou, aby se chlebíček nepřichytil. Pečeme při teplotě 180 °C po dobu 35 až 40 minut, dokud není povrch těsta zlatý a špejle po zapíchnutí doprostřed korpusu nevyjde čistá.

Vzniknuté cesto nalejeme do vymastenej formy, ktorú môžeme pre istotu vysypať múkou alebo strúhankou, aby sa chlebíček neprichytil. Pečieme pri teplote 180 °C počas 35 až 40 minút, kým nie je povrch cesta zlatý a špajdľa po zapichnutí doprostred korpusu nevyjde čistá.

 

Medový sirup

Počas pečenia torty si pripravíme sirup. Skombinujeme med s pomarančovým džúsom a privedieme k varu. Znížime teplotu a necháme spoločne prebublávať asi 5 minút, kým sirup nezhustne. Ku koncu varenia môžeme pridať šafran alebo šafranový extrakt, ktorý sirupu dodá krásne žltú farbu a výrazné korenené aróma. Vypneme plameň a do sirupu vmiešame ružovú vodu. Tá sa pridáva až ako posledná, pretože dlhšou tepelnou úpravou stráca na intenzite. Nakoniec pridáme nasekané kúsky pistácií.

 

Ideme do finále!

Tenkou špajdľou alebo ostrým kuchynským nožom opatrne popicháme. Teplý sirup rovnomerne nalejeme na koláč a necháme odležať niekoľko hodín (najlepšie cez noc), aby korpus nasiakol chuť a arómu sirupu. Hotovú tortu môžeme ozdobiť sušenými jedlými lístkami ruží a hrsťou pistáciových kúskov.

 


logo_small