Recepty na celý deň so Světem plodů

 

Rozmanité vône a farby, objavovanie nových chutí a kombinácií. Ak máte pocit, že to nie je nič pre vás a že predsa nie ste šéfkuchár, nenechajte sa mýliť. Obyčajné jedlo sa dá osviežiť jednoduchšie, než by ste možno povedali, a zvládnete to aj doma. A nič vám pritom nebráni zostať u receptov na praktické a rychlé jedlá! Lahodná chuť a rýchlosť, experimentovanie aj istota skvelého výsledku? Nie je to sci-fi, len kuchyňa naplnená surovinami zo Světa plodů.

Čo sa v článku dozviete:

  1. Ako ozvláštniť raňajky 
  2. Čo raňajkovať 
  3. Čo obedujú a večerajú gurmáni 
 
salat-svet-plodu-dristal
 

3, 2, 1 … Začíname deň skvelými raňajkami

Hovorí sa, že by sme ráno mali vstávať s pozitívnou myšlienkou. A čo takto tešiť na vynikajúce raňajky hneď po rozlepení očí? Tie sú predsa základ a vedia vykúzliť dobrú náladu na celý deň. Čím lepšie naštartujete deň, tým lepšie sa vám bude pracovať.

Ako na to?

  • Nenechajte sa rušiť televíziou ani mobilom. Zbytočne sa nerozptyľujte a vychutnajte si raňajky naplno.
  • Do ničoho sa nenúťte a naraňajkujte to, na čo máte chuť. Snažte sa, aby boli raňajky vyvážené, farebné a urobili radosť ako vášmu tráveniu, tak vašim očiam.
  • Ráno je dovolené občas zhrešiť. Pred sebou máte celý deň a pravdepodobne aj veľký výdaj energie. Telo má naviac oproti večernému maškrteniu dostatok času na trávenie. Nebojte sa do raňajkového menu zaradiť aj viac kalorické jedlá.
  • Rozmaznávajte ako svoje chuťové, tak telesné bunky. Ráno je ideálna doba, kedy do tela doplniť potrebné živiny.
  • Urobte radosť hneď z rána aj niekomu inému a dajte si raňajky spoločne.

 

Čo raňajkovať?

Rýchlovka pred prácou

Pokiaľ ráno nestíhate, a napriek tomu nechcete raňajky vynechať, bude pre vás ideálnou variantou granola, tá zasýti vďaka vláknine, kvalitným sacharidom a tukom. Čerešničkou na torte sú potom vitamíny a minerály z mrazom sušeného ovocia. Pokiaľ máte radi skôr semienka, vyskúšajte unikátne príchute! Náš favorit sú karamelizované semienka s kokosom a soľou.

 

Ak nemáte radi jogurty a nepijete mlieko, zalejte si granolu domácim rastlinným mliekom. Pripraviť si ho môžete dopredu, v chladničke vydrží niekoľko dní. Je to naozaj jednoduché a zvládne to každý. Postačí vám za hrnček mandlí, kešu alebo strúhaného kokosu, kvalitný mixér, voda a čistá utierka. Orechy si deň vopred namočte, kokos nemusíte. Mixujte orechy s vodou cca v pomere 1:3 niekoľko minút s krátkymi prestávkami. Potom už len preceďte cez čistú utierku a domáce mlieko je na svete.

 

granola-s-morskou-soli

Raňajkujte čerstvé ovocie a karamelizované semienka s kokosom a morskou soľou.
 

Romantické raňajky do postele

Máte viac času a chcete urobiť radosť svojej druhej polovičke? Určite nič nepokazíte zdravými lievancami z roztlačeného banánu, vajíčok a ovsených vločiek. Aj zdobenie je veľmi rýchle a jednoduché. Stačí biely jogurt, datľový sirup a krehké mrazom sušené ovocie. Ak ich naviac posypete MYXom Láska, máte vyhraté! Krásnu farbu lievančekov (prípadne aj jogurtu) docielite pridaním prírodného farbiva alebo prášku z mrazom sušeného ovocia, ktorý dodá aj vynikajúcu chuť!
 

Raňajkujete radšej slané?

V tom prípade vás nesklame klasická praženica. To nie je nič objavné, vajíčka sú obľúbenými raňajkami mnohých ľudí. Obohaťte ju čerstvými klíčkami. Tie vás ráno priam nadopujú potrebnými živinami a telo sa odvďačí celodennou energiou. Neviete ako na klíčenie? Je to jednoduché a s našim návodom to zvládne aj začiatočník.

Čo tak k vajíčkam pridať semienkový chlieb? Je nízkosacharidovú alternatívou klasického chleba a navyše je plný bielkovín a zdravých tukov. Stačí zmiešať 1 hrnček mletých semienok, 1/2 hrnčeka semienok celých alebo drvených, 1 hrnček mandľovej múky, 1/3 hrnčeka rastlinného oleja, 5 vajíčok a 2 lyžice vody. Dochuťte soľou a rascou a pečte cca 1 hodinu na teplotu do 170 °C.

 

klicky-pouziti

Klíčky sú doslova vitamínová bomba. 
 

Čo na desiatu?

Desiatu si doprajeme medzi väčšími jedlami. Zaistí nám rovnomerný príjem energie v celom dni, vďaka čomu telu odľahčíme od veľkých a ťažkých jedál na obed a večeru. Ak máte doma školáka a dochádza vám inšpirácia, mrknite na náš desiatový seriál!

 

Tyčinka

S tyčinkou je desiata vážne rýchlovka. Zaženie hlad medzi poradami, na výlete doplní energiu a vojde sa do každého vrecka. Radšej než po tých čokoládových, plných cukru a éčok, siahnite po tyčinkách z kvalitných prírodných surovín. Ak ste na raňajky trochu zanedbali príjem bielkovín, môžete to ľahko dohnať s proteinkou.

 

Ovocie

Či už čerstvé, alebo sušené, ovocie je skvelým zdrojom vlákniny, vitamínov, minerálov i ďalších fytonutrientov. Obsahuje zdravé prírodné cukry vo forme fruktózy, ktorá sa do krvi vstrebáva pomalšie než klasický cukor, a nedochádza tak k veľkým výkyvom hladiny cukru v krvi. Obzvlášť (ale nielen) ak práve nie je sezóna, je dobré siahnuť po sušenom ovocí bez pridaného cukru a konzervantov.

 

 proteinova-tycinka

Energiu na výlete aj procházke so psem doplníte jednoducho proteinkou.
 

Kefír trochu inak

Kefír je vďaka svojej chuti a vysokému obsahu probiotík obľúbenou pochúťkou. Probiotiká vznikajú ako produkt mliečneho kvasenia a pomáhajú lepšiemu tráveniu. Ak vám nechutí kefír prírodný, lepšie ako siahnuť po sladenom kefíre z obchodu, je dochutiť si ho doma. Stačí do kefíru primiešať prášok z lyofilizovaného ovocia, prípadne mu pridať chuť zdravým sladidlom.
 

 

Najchrumkavejšia zelenina a najvoňavejšie korenie

O nutričnej hodnote zeleniny snáď nepochybuje nikto. O niečo horšie už je to ale s praxou. V zime býva zelenina málo sladká a bez chuti, pretože dozrieva až na pultoch obchodov. Pre tieto prípady máme mrazom sušenú zeleninu. Dozrela na slniečku, takže chutí ako práve odtrhnutá zo záhradky, a vzhľadom k šetrnému spôsobu spracovania si zachováva svoje živiny. Navyše vydrží mnohonásobne dlhšie ako zelenina čerstvá! A mrazom vysušiť sme nechali aj korenie a bylinky. Takýto mrazom sušený kôpor dodá vašej vajíčkovej nátierke úplne nový rozmer!

  

recept-na-vajickovou-pomazanku

Mrazom sušený kôpor sa hodí na dochutenie vajíčkovej nátierky.

  

Obed a večera šampiónov

Či už na obed alebo na večeru, snáď každý z nás si potrpí na to, aby počas dňa dostal do žalúdka niečo teplé. To ale nemusí nutne znamenať ťažké jedlo, po ktorom sa človek cíti prejedený, a pritom organizmus koľkokrát zostáva bez živín. Ideálnou variantou je ľahšie jedlo, ktoré ale zároveň obsahuje kľúčové nutrienty.

 

Pínia ako nevyhnutná zložka každého kvalitného pesta

Pesto síce na prvý pohľad pôsobí ako nevďačný pokrm, ale to len pre tých, ktorí ho majú zafixované ako rýchlu záchranu. Keď nestíham, uvarím cestoviny a zamiešame do nich kúpené zavárané pesto. Poctivé domáce pesto z čerstvej bazalky, olivového oleja, cesnaku, pínií a parmezánu sa oproti tomu stáva gurmánsku lahôdkou. A pritom to nie je nič zložité. Neobsahuje žiadne zbytočné dochucovadlá a môžete si ho okoreniť podľa chuti. Naviac sa pesto okrem cestovín skvele hodí aj do zapečených pokrmov, k mäsu, ako ozdoba polievky alebo napríklad na hrianku.

Tip!

Skúste okrem pesta dodať vášmu jedlu štruktúru pridaním nasekaných orechov. Pistácie dodajú farbu, mandle jemnosť a kešu maslovú chrumkavosť.

 

pesto-piniove-orisky

Píniové oriešky dodajú tú správnu chrumkavosť každým cestovinám.
 

Sušené huby

Ak nejdete v šľapajách svojich babičiek a nezbiarate si huby poctivo sami, môžete si oddýchnuť. My sme ich nechali nazbierať, očistiť a usušiť za vás. Vy už sa len rozhodnete, kam ich pridáte. Môžete si dokonca vybrať a kúpiť konkrétny druh a nespoliehať len na to, ktoré práve budú rásť. Siahnete po českej klasike, alebo sa necháte uniesť troškou neznáma? Sú dôležitou súčasťou vegetariánskych jedál a hodia sa aj do rizota, zeleninového kuskusu a k cestovinám. Gurmáni ich môžu použiť napríklad k oživeniu hamburgeru či paštéty.

Tip!

Ak neviete, ktorý druh húb zvoliť alebo nemáte radi slizkú konzistenciu kúskov, ale máte na ne chuť, siahnite po mletých hubách v prášku, ktorý sa v pokrme rovnomerne rozptýli. Znie to divoko, v skutočnosti však ide len o usušené a pomleté ​​druhy, ktoré nájdete bežne v lesoch aj u nás.

 

Proteínové cestoviny

Keď cestoviny, tak kvalitné! Aj na samotných cestovinách totiž výsledná kvalita pokrmu závisí. Dobrá omáčka, pesto alebo cestovinová zmes už sú potom čerešničkou na torte. Rastlinné proteíny v našich cestovinách zvyšujú nutričnú hodnotu jedla, a tým obohacujú jedálniček o bielkoviny. To ocenia nielen vegetariáni a vegáni, ale napríklad aj športovci. Prednosť môžete dať aj ochuteným cestovinám, ktoré sa skvele hodia napríklad do šalátu. Makové cestoviny zase deti ocenia na sladko, či už s tvarohom alebo ovocím. A ak sa chcete pred návštevou vytiahnuť s niečím exotickým, zaručene zabodujete s cvrččími cestovinami.

 

vegan-testoviny s chilli

Cestoviny s chilli doplňte tekvicovým pyré. Krásne ich zjemní a príprava je rýchlovka!
  

Masala omáčka

Masala je veľmi obľúbená nielen u milovníkov indickej kuchyne. Ak práve nemáte dostatok času na jej prípravu alebo si na ňu jednoducho netrúfate, ideálnou variantou je sáčok lyofilizovanej masala omáčky. Vďaka sušeniu mrazom má koncentrovanú chuť a na rozdiel od bežných instantných omáčok je úplne bez glutamanu a éčok. Omáčku stačí rozmiešať v horúcej vode, prípadne pridať kokosové mlieko. Jeden balíček vám vystačí na 8 porcií!
 

Orechová múka

Asi najznámejším výtvorom z orechovej múky sú sladké mandľové makrónky. Pečenie ale nie je jedinou možnosťou, ako orechovú múku využiť! Vyskúšajte napríklad kuracie rezne v orechovej kruste. Deň vopred naložte mäso alebo jeho náhradku do marinády z horčice, olivového oleja, cesnaku, citrónovej šťavy, soli a korenia. Ďalší deň už len obaľte v múke z vlašských orechov, prípadne mandlí a usmažte alebo upečte v rúre. Ak by sa vám orechová chuť zdala príliš intenzívna, môžete zmiešať klasickú a orechovú múku. Naozajstný gurmán môže servírovať rezne ozdobené granátovým jablkom.

 

Studené šaláty

Nebojte sa experimentovať a kombinujte v šalátoch rôzne druhy zeleniny, obilnín, orechov a semienok aj bielkovín vo forme strukovín, syrov, vajíčok alebo kúskov ryby či kuracieho mäsa.

Vyskúšajte kombináciu sladkej a slanej chute (napríklad pridaním sirupu alebo medu), kombináciu orechov a syrov (napr. syr s modrou plesňou a vlašské orechy alebo kozí syr a mandle) a veľké kúsky zeleniny s menšími. Ideálne je dodať šalátu štruktúru pridaním orechov alebo krutónov. Kyselkavá chuť šalátom pristane, my ju radi dopĺňame napríklad sušeným dráčom. Fantázii sa medze nekladú a pri šaláte naozaj nemáte čo pokaziť, pokiaľ nebudete postupovať ako psík a mačička, keď piekli tortu.

 

salat-svet-plodu-dristal

Kyselkavá chuť šalátom pristane, my ji radi doplňujeme napríklad sušeným dráčom.
 

 

Boli ste doteraz zvyknutí naše suroviny používať len na raňajky alebo servírovať v mištičkách ako pohostenie pre návštevu? Skúste vybočiť zo zabehnutých koľají a použiť ich netradične. Tá najjemnejšia kešu pasta do ázijských jedál, explózia omamnej vône lyofilizovaných byliniek alebo prírodných aróm. Nebojte sa experimentovať! S kvalitnými surovinami je to hračka.

 

 

logo_small