Teplá večera do tridsiatich minút? Zdravá, ľahká, plná chuti a sily? Sezóna tekvíc už pomaly končí, je preto najlepší čas si tú dlho sľubovanú dýňovku konečne dopriať! Táto krémová polievka prehreje každý kúsok vášho tela, je príjemne korenistá a má konzistenciu hladkú ako zamat. Poďte ju vyskúšať!

Čo budete potrebovať?
- 1/2 tekvice hokaido
- 1 väčšiu mrkvu
- 1 veľká cibuľa
- 2 zemiaky
- 3 strúčky cesnaku
- 2 cm čerstvého zázvoru alebo lyžička mrazom sušeného v prášku
- 400 ml (1 plechovka) kokosového mlieka
- štipka kajenského korenia a soli
- kôra z polky pomaranča alebo 5 kvapiek extraktu z pomarančovej kôry
- lyžica olivového oleja
- voda
Rozohrejeme si v hrnci olej, nakrájame cibuľu a na miernom plameni ju necháme zosklovatieť. Pridáme najemno nasekaný zázvor aj cesnak a restujeme tak minútku, než sa nám cesnak trochu rozvonia. Pridáme kajenské korenie, soľ, pomarančovú kôru - strúhame iba vrchnú oranžovú vrstvu, inak nám polievka zhorkne.
Prihodíme mrkvu, zemiaky, tekvicu nakrájané na kocky a zalejeme dostatočným množstvom vody, aby bola všetka zelenina ponorená. Privedieme k varu a varíme cca 20 minút. Nakoniec pridáme kokosové mlieko a rozmixujeme. Čím dlhšie sa kokosové mlieko varí, tým viac stráca arómu, preto ho pridávame až nakoniec, aby sa jeho chuť a vôňa dostali do polievky.
Môžeme ešte dochutiť soľou a korením, ak je to potrebné a už nám nič nebráni užiť si každú lyžicu ešte horúce polievky.
.jpg)
Tip pre gurmány!
Hľadáte niečo, čo v polievke príjemne chrúme? Doslova sa ponúkajú tekvicové semienka! V kombinácii s praženými píniami alebo soleným fazuľovými lupienkami však prekvapíte všetky maškrtné jazýčky pri stole!