Veľkonočný mazanec

 

Na Vianoce vianočku, na Veľkú noc mazanec. Kto by si dokázal jarné sviatky predstaviť bez tejto sladkej pochúťky? Je nadýchaný ako obláčik, vláčny, jemný a v ústach zanechá krásne sladkú chuť. Upečte si s nami ten najlepší veľkonočný mazanec. Veríme, že vám zachutí natoľko, že ho budete piecť nielen na Veľkú noc, ale po celý rok.

 ikona-hod-ok  3 hodiny vrátane kysnutia 
mazanec-recept-velikonoce
 

Čo budete potrebovať:

Na cesto:

 

Na dozdobenie:

 

Najprv musíme nechať vzísť kvások. Ideálna k tomu bude priamo misa kuchynského robota. V nej zmiešame múku, cukor a štipku soli, premiešame a urobíme jamku, do ktorej nalejeme vlažné mlieko a nadrobíme droždie. Droždie v mlieku zľahka premiešame a misu prikryjeme utierkou, aby bolo kvásku pekne teplo. Chvíľu počkáme, než vzíde. Bude mu stačiť okolo 10 minút.

Ku kvásku pridáme žĺtky, maslo a med a hnetieme cesto asi 5 minút v robote. Pre neodolateľnú vôňu pokvapkáme ešte lieskovoorieškovým extraktom a pridáme lyžičku pomarančovej kôry. Mmmm!

Potom pridáme hrozienka a kúsky mandlí a ďalších 5 minút všetko poriadne miesime. Hotové cesto prikryjeme a necháme 1 hodinu kysnúť. Až nám cesto v mise pekne narastie, vyklopíme ho na pomúčenú pracovnú dosku a vytvarujeme do tvaru okrúhleho bochníka. Bochník presunieme na plech, prikryjeme utierkou a necháme posledných 60–80 minút kysnúť.

A je čas na zdobenie! Mazanec potrieme vajcom a pre trošku chrumkavosti ho posypeme plátkami mandlí. Pečieme v predhriatej rúre na 160 °C asi 40 minút.

 
mazanec-recept
 

Keď sa vám veľkonočný mazanec upečie, nezabudnite sa podeliť o radosť. Pochváľte sa nám fotkou, pošlite ju na Facebook do správ alebo nás označte na Instagrame! Budeme sa tešiť!

 

Dobrú chuť!

logo_small