Vianočka s hrozienkami a mandľami

 

Kto by odolal jemnej a nadýchanej vianočke plnej hrozienok a mandlí? Pomarančová kôra rozvonia ráno, plátky mandlí zmyselne chrúmajú a cukor osladí život aj tým najväčším mrzútom. Cesto je vláčne vnútri a krehké na povrchu – už sa vám zbiehajú sliny? Máme pre vás recept na tú najvoňavejšiu vianočku pod slnkom! Že hrozienka práve veľmi nemusíte? Nahraďte je šťavnatými višňami!

 

vanocka-recept

 

Čo budete potrebovat:

 

V mise zmiešame múku, cukor a soľ a urobíme v strede jamku, do ktorej nadrolíme droždie a zalejeme vlažným mliekom. Misu prikryjeme utierkou alebo potravinovou fóliou a necháme narásť vzísť kvások. V ideálnych podmienkach to bude trvať asi 15 minút.

Ku kvásku pridáme vajce, rozpustené maslo, vanilkový cukor, škoricu a pomarančovú kôru a miešame zhruba 5 minút, kým nám nevznikne hladké cesto. Nakoniec pridáme hrozienka a mandle a ľahko ich do cesta vpracujeme. Hotové cesto prikryjeme fóliou alebo utierkou a necháme hodinu kysnúť v teple.

Vykysnuté cesto rozdelíme na počet dielov, z koľkých budeme vianočku pliesť, a necháme 5 minút nakysnúť. My sme vianočku upiekli rovno z ôsmich dielov. Ako na to? Nie je to žiadna veda, podľa tohto videa to zvládnete raz dva.


Po upletení dáme vianočku na plech, prikryjeme utierkou a necháme ešte 45–60 minút kysnúť. Vykysnutú vianočku potrieme vajcom, posypeme mandľami a dáme piecť do predhriatej rúry na 180 °C cca 40–50 minút. Upečenú vianočku posypeme cukrom.

 

Tip!

Pokiaľ chcete vianočku ozvláštniť, posypte ju miesto mandlí nasekanými pistáciami. Hravé zelené tóny jej dodajú novú šťavu!

 

Dobrú chuť!

logo_small