Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 15625× prečítané
❤️ Chrumkavé valentínske darčeky už čakajú. Zamilujte sa! ❤️
Vegánska „mliečna“ čokoláda, teší ma! Namiesto mlieka ku mne primiešali jemný ryžový prášok, aby ma mohli jesť úplne všetci. Tak do ktorého receptu ma pridáš najskôr?
Ryžová čokoláda je vegánskou alternatívou ku kvalitnej mliečnej čokoláde pre všetkých, ktorí zo svojho jedálnička vyradili všetky živočíšne produkty. Obsahuje úctyhodných 45 % kakaovej hmoty a len 35 % cukru! Zvyšok tvorí ryžový prášok, ktorý ryžovej čokoláde dodáva dokonalú jemnosť. Čokoláda je naporciovaná do malých kúskov, ktoré sa hodia najmä pri rozpúšťaní – a to z našej skúsenosti ocenia nielen cukrári, ale aj domáci kuchári! Svojou jemne medovo sladkastou chuťou nahradí bez problémov ryžová čokoláda tú klasickú mliečnu. Nielen vegáni ju využijú na rôzne polevy alebo napríklad ako náplň do tartaletiek s čokoládou.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
Kakaové bôby sú semená plodov kakaovníka pravého. Bôby sa po zbere fermentujú, aby sa ich žltá alebo červená farba zmenila na hnedú a zároveň sa zvýraznila ich chuť.
Počas mletia pražených kakaových bôbov sa bôby menia na polotekutú kakaovú hmotu. Z tejto hmoty sa následne vyrába kakaové maslo a kakaové pokrutiny. Kakaová hmota je kľúčovou zložkou pri výrobe čokolády, sama o sebe sa dá nazvať 100% horkou čokoládou.
Kakaová hmota sa lisuje, pričom sa z nej oddeľuje tuk, čiže kakaové maslo, a kakaové pokrutiny – z nich sa následne vyrába kakaový prášok. V kvalitnom kakaovom prášku však stále kakaové maslo nájdeme, priemerne ide približne o 10 – 30 %.
Kakaové maslo vzniká ako vedľajší produkt pri spracovaní kakaových bôbov. Ide o čistý tuk. Pridáva sa do pečenia, alebo ním môžete zriediť hustú čokoládu. Kakaové maslo je tiež populárnou prísadou do prírodnej kozmetiky.
V plode (lusku) kakaovníka sa nachádzajú bôby usporiadané v 5 radoch po 20 až 50. Trvá približne 5–6 mesiacov, kým sú pripravené na zber. Tieto kakaové struky majú bežne červenú alebo žltú farbu. Úroda sa zbiera dvakrát ročne a bôby sa z kakaového lusku musia vybrať ručne. Uvoľnené bôby sa následne fermentujú päť až sedem dní pri teplote 38–50 °C. Fermentáciou dochádza k zamedzeniu klíčenia semien, dochádza k chemickým a biologickým zmenám a znižuje sa trpká chuť bôbov. V dôsledku oxidácie trieslovín vzniká červenohnedá farba. Semená sa ďalej sušia na obsah vody 6–8 %, a to buď na slnku, alebo v sušiarňach.
Následne sa bôby triedia podľa ich kvality a putujú do tovární na čokoládu, kde sa ďalej spracovávajú. Kakaové bôby sa triedia, čistia a potom sa pražia za teploty 130–150 °C po dobu 10–35 minút. Pražením získavajú bôby vytúženú čokoládovú arómu, farbu a tiež dochádza k prasknutiu osemenia a následnému oddeleniu zrna. Pražené bôby sa môžu alkalizovať (odkysliť) uhličitanom draselným, sodným alebo vápenatým. Alkalizáciou dochádza k zlepšeniu chuťových vlastností, k tmavšiemu sfarbeniu a zjednodušeniu získavania kakaového masla. Následne sa bôby drvia a oddeľujú sa od nich šupky a klíčky. Také bôby sú pripravené na ďalší proces a tvorbu rôznych kakaových produktov, ako sú napríklad kakaová hmota, maslo, prášok alebo čokoláda.
Brownies plnené arašidovým maslom
02.06.22 | 2747× prečítané
Valentínske čokorecepty: Ako vykúzliť čokoládovo sladký valentínsky darček?
02.02.22 | 4752× prečítané
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
vynikajuca chut, ina ako ostatne bezne cokolady
Pôvodne vložené k Mléčná 33% čokoláda Chiara
Recenzia nakupujúceho heureka.sk
vynikajuca chut, ina ako ostatne bezne cokolady
Pôvodne vložené k Mléčná 33% čokoláda Chiara