Šafranový extrakt
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Šafranový extrakt
Informácie a výživové hodnoty
Extrakt je vyrobený z kvalitného iránskeho šafranu, ktorý vám ponúkne úžasnú chuť za prijateľnú cenu a v praktickej tekutej podobe je okamžite pripravený na použitie ako v slaných, tak v sladkých jedlách. Neodmysliteľne patrí najmä k paelle a ďalším stredomorským pokrmom. O šafrane sa hovorí, že je najdrahším korením na svete, za čo môže predovšetkým jeho náročné pestovanie a spracovanie. Ako korenie sa používajú čnelky (predĺžené tyčinky) z kvetov šafranu siateho (Crocus sativus), ktoré má každá rastlina len tri a musia sa zbierať ručne. Na jeden kilogram šafranu je teda potreba zozbierať čnelky aspoň zo šesťdesiatich tisíc kvetov. Šafran jemne farbí do žlta a je veľmi aromatický, preto je nutné pridávať do jedla len štipku - ak by ste pridali viac, môže vám pokrm zhorknúť. Pred použitím extrakt pretrepte.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- V Českej republike nájdeme šafran bielokvetý a šafran karpatský, tie sú však jedovaté.
- Jedna kvapka extraktu sa rovná pätnástim až šestnástim šafranovým tyčinkám.
- Výroba extraktov prebieha v Indii, kde firma Holy Lama poskytuje prácu znevýhodneným ženám.
- Získal ocenenie Great taste Award 2015 - 1 hviezda.
- A ocenenie World Food Innovation Awards 2015 za najlepšiu novú ingredienciu.
Zloženie | emulgátor - polysorbát 80 a extrakt zo šafranu (60%) |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. |
Krajina pôvodu | Veľká Británia |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | fľaštička s kvapkadlom |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | extrakt |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
"O extrakty som sa začal zaujímať v súvislosti s ekologicky vhodnejšími a efektívnejšími produktami. Je oveľa výhodnejšie podporiť arómu torty, kávy alebo drinku pár kvapkami prírodného extraktu s výraznou arómou, než surovinou, ktorá tak silnou arómou nedisponuje a taktiež môže nepríjemne ovplyvniť konzistenciu výrobku, napr. obsah vody v ovocí. Pridáme pár kvapiek extraktu, a je to! Práve preto som sa rozhodol šetriť suroviny, čas i prírodu. Pokiaľ vám teda ide o ochutenie vlastných výrobkov, kde vám záleží na štruktúre, konzistencii a samozrejme i chuti a vôni, mám pre vás ekologickejšie, praktickejšie a rýchlejšie riešenie - prírodný extrakt."
Ako sa extrakty vyrábajú?
Vyrábajú sa pomocou separačnej metódy, ktorá sa nazýva extrakcia alebo vylúhovanie. Princípom tejto metódy je oddeliť vonné látky pomocou rozpúšťadla, najčastejšie sa používa klasický alkohol - etanol. Takéto rozpúšťadlo má vlastnosť naviazať na seba silice (éterické oleje) a oddeliť ich od zvyšných nepotrebných látok. V extraktoch Spice Drops sa ale namiesto etanolu používa polysorbát 80, ktorý je vyrobený z prírodného sorbitolu a kyseliny olejovej, je všestranný, vysoko účinný, úplne netoxický, nemutagénny a nekarcinogénny.
Tip
Použite extrakt do smotanovej omáčky a dajte si k tomu naše cestoviny z cvrčkov!
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.