Sirup agávový
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Sirup agávový
Informácie a výživové hodnoty
Agávový sirup je vynikajúcou zdravšou alternatívou bieleho cukru. Môžete ho pridať do teplej i studenej kuchyne, jeho chuť je sladká avšak nie ťažká. V porovnaní s medom je agávový sirup čírejší, menej lepivý, ale rovnako sladučký. V ústach sa príjemne rozplýva a vďaka tomu, že je najsladším sirupom na trhu, stačí k osladeniu nápojov či jedla pridať menšie množstvo. Pre jednoduchú manipuláciu je agávový sirup balený v plastovej fľaši s bezpečným uzáverom proti náhodnému vyliatiu. Sirup oceníte v teplej i studenej kuchyni. Veľmi dobre sa rozpúšťa, takže sa hodí nielen ako sladidlo do čaju a kávy, ale tiež do rôznych zálievok. Výborný je v marinádach na mäso, v cukrárskych výrobkoch alebo ho môžete použiť ako spojivo pre domácu granolu.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Z rastliny agáve sa vyrába aj alkoholický nápoj tequilla.
- Agávový sirup vzniká odparovaním vody zo šťavy z kaktusov agáve.
- Konzistenciou aj sladivosťou je najbližšia alternatívou medu pre vegánov.
- Rastliny agáve môžu dorásť až do dĺžok 2 metrov, kvet až 7 metrov.
- Z listov agáve sa vyrába technické vlákno používané na motúzy či vrecia.
Zloženie | 100% agáve |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. Môže obsahovať stopy arašidov a ďalších orechov, sezamu, lepku, mlieka a SO2. |
Krajina pôvodu | Mexiko |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 40 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | plastová fľaša |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | sirup z agávy |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Zatiaľ si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.
Čo je to agáve a ako sa vyrába agávový sirup?
Agáve je cudzokrajná rastlina, ktorá najčastejšie rastie v oblasti Mexika, nájdeme ju ale aj v iných štátoch Južnej a Severnej Ameriky. Agáva má rada teplé prostredie bez vetra či prehnanej vlahy. V svojich hutných listoch dokáže udržať množstvo vody a v priebehu dlhšieho obdobia sucha s ním následne hospodáriť. Vypestovať si ju môžete dokonca aj doma v skalke, a keď jej doprajete naozaj správne tepelné podmienky, dokáže prežiť aj zimu. Jej kvety sú veľké a biele, avšak rastlina je monokarpická, kvitne teda iba raz za svoj život. Po odkvitnutí agáva odumiera, pod ňou však rastú jej odnože, z ktorých je možné vypestovať novú rastlinku. Pri tvorbe sirupu sa listy agáve narežú a vytlačí sa z nich šťava - nektár. Tento nektár obsahuje množstvo fruktantov. Tie sa po tepelnom zahrievaní rozštiepia na fruktózu, ktorú v jej kvapalnej forme (obvykle riedená vodou) nazývame sirup.
Tip
Vyskúšajte tiež datľový sirup pre ešte netradičnejšie osladenie vašich cukrárskych kúskov!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | 1646 kJ / 392 kcal |
Tuky | 0 g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | 0 g |
Sacharidy | 98 g |
z toho cukry | 98 g |
Vláknina | 0 g |
Bielkoviny | 0 g |
Soľ | 0,08 g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.