Sladidlá

Najpredávanejšie

Vanilkový trstinový cukor 1 image
 
€13,03
(€10,86 bez DPH)
Datľový sirup 1 image
Datľový sirup
Skladom
0463/400G
 
€3,21
(€2,68 bez DPH)
Xylitol 1 image
Xylitol - brezový cukor
Skladom
0232/500G
 
€6,80
(€5,67 bez DPH)
Sladidlo zo stévie prášok 1 image
 
€17,24
(€14,37 bez DPH)
Sirup ryžový 1 image
Sirup ryžový
Skladom
0230/KS
 
€8,14
(€6,78 bez DPH)
Sirup agávový 1 image
Sirup agávový
Skladom
0227/KS
 
€12,42
(€10,35 bez DPH)
Panela sušená trstinová šťava z Ekvádoru 1 image
 
od €5,58
(od €4,65 bez DPH)
Med zmiešaný lesný 1 image
Med zmiešaný lesný
ČR / SK
Skladom
0225/470G
 
€5,91
(€4,93 bez DPH)
Med kvetový mnohokvetný RAW 1 image
Med kvetový mnohokvetný RAW
ČR / SK
Skladom
0226/750G
 
€8,31
(€6,93 bez DPH)
Kokosový cukor z Indonézie 1 image
 
od €6,80
(od €5,67 bez DPH)
10 položiek celkom
Med kvetový mnohokvetný RAW 1 image
ČR / SK
€6,93 bez DPH
€8,31
0226/750G
Med zmiešaný lesný 1 image
ČR / SK
€4,93 bez DPH
€5,91
0225/470G
Datľový sirup 1 image
€2,68 bez DPH
€3,21
0463/400G
Vanilkový trstinový cukor 1 image
€10,86 bez DPH
€13,03
3596/80G
Sirup agávový 1 image
€10,35 bez DPH
€12,42
0227/KS
Sirup ryžový 1 image
€6,78 bez DPH
€8,14
0230/KS
Xylitol 1 image
€5,67 bez DPH
€6,80
0232/500G
Sladidlo zo stévie prášok 1 image
€14,37 bez DPH
€17,24
0233/100G
Kokosový cukor z Indonézie 1 image
od €5,67 bez DPH
od €6,80
0224/1000G
Panela sušená trstinová šťava z Ekvádoru 1 image
od €4,65 bez DPH
od €5,58
0231/1000G

1023

Sladidlá

Ako si osladiť život niečím iným, ako klasickým cukrom?
Čo tak zdravšie a prírodnejšie varianty?

Chcem sa dozvedieť viac

 

Biely cukor nie je zdravý pre naše telo, ale je nemožné sa bez neho zaobísť. Pre naše telo nemá žiadnu nutričnú hodnotu a skôr pôsobí ako spúšťač viacerých ochorení.

Našťastie v dnešnej dobe existujú viaceré a zdravšie prírodné alternatívy, ako rafinovaný biely cukor. U nás máte na výber hneď z niekoľkých možností. 

Xylitol

              • E 967, patrí medzi prírodne cukrové alkoholy
              • získava sa najčastejšie z brezy, mandlových škrupín, cukrovej trstiny, kukurice
              • s 2,4- 3,0 kcal/g patrí toto sladidlo medzi kalorické
              • sladivosť má okolo 87- 100% sladivosti sacharózy
              • má nízku hladinu glykemického indexu
              • chuť je blízka bielemu cukru, po rozpustení má intenzívny chladivý pocit
              • vďaka chladivému pocitu a účinku proti vzniku zubného kameňa a povlaku sa xylitol používa do žuvačiek
              • vhodný pre diabetikov
              • môže sa používať na pečenie, varenie, zaváranie
              • nevýhody: nemá žiadnu nutričnú hodnotu, pri zvýšených dávkach môže pôsobiť ako preháňadlo, toxický pre zvieratá

Stévia 

              • sladká tropická a subtropická rastlina
              • v listoch stévie sa nachádza približne 6% steviozidu- látka, ktorá spôsobuje sladkú chuť
              • nutrične bohatá, obsahuje mnoho proteínov, olejov, vlákniny
              • obsahuje taktiež vitamín C, B1, B2 a B3
              • z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, mangán, chróm, kobalt, selén a krémik
              • je nízko-kalorický a má nízky glykemický index
              • zlepšuje trávenie, má protizápalové účinky
              • vhodná pre diabetikov
              • neobsahuje žiadnu sacharózu

Stévia neobsahuje žiadnu sacharózu. Ak by konzument zo svojho jedálnička vyradil cukor nadobro a používal len stéviu, mohlo by dôjsť k hypoglykémií, čo môže mať pre telo vážne následky. 

Panela

              • nejde o klasický trstinový cukor, pretože ten sa vyrába podobne ako biely cukor
              • miesto toho vzniká vylisovaním šťavy, následným odparením vody, vzniknutý sirup sa chladí za vzniku tvrdej tehly
              • má výraznú karamelovú chuť 
              • nutrične bohatá na vitamín B, C, D a E
              • minerálne látky ako vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď a mangán
              • obsahuje okolo 80 % sacharózy, nie je vhodná pre diabetikov
              • ide o 100 % RAW prírodné sladidlo
              • posilňuje imunitu
              • používa sa ako náhrada takmer za každý biely cukor

Kokosový cukor

              • získava sa z nektáru kokosového kvetu
              • nektár sa suší varom za vzniku hnedých granúl kokosového cukru
              • chuť podobná hnedému cukru
              • patrí medzi kalorické cukry
              • tvorený zo 70- 80 % sacharózy
              • má nízky glykemický index
              • nie je vhodný pre diabetikov
              • nutrične bohatý na polyfenoly a antioxidanty
              • nájde sa taktiež i vitamín C, B- inositol (známy ako "mood booster")
              • z minerálnych látok sú to železo, zinok, vápnik, fosfor, meď a draslík
              • používa sa ako náhražka biele cukru v pomere 1:1
              • je podobný bielemu cukru, ale je lepšou variantov vzhľadom k tomu, že je nutrične bohatší

Med

              • vzniká z nektáru zbieraný z kvetov pomocou včiel
              • obsahuje 40 % fruktózy a 30 % glukózy
              • bohaté na vitamíny B1, B2, B3, B5,B6, C, D, H, E, K a P
              • minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor
              • nižší glykemický index ako u normálneho cukru
              • viac kalorický ako bežný cukor
              • patrí medzi superpotraviny
              • má mnoho výhod, medzi ne patrí: pôsobí protizápalovo, antibakteriálne, pomáha zvýšiť imunitný systém, podporuje trávenie, má ukľudňujúce účinky na nervovú sústavu, používa sa taktiež aj v kozmetike

Delenie medu podľa pôvodu: 

          • kvetový (nektárový) - repkový, lipový
          • medovicový (lesný) - jedľový, smrekový
          • miešané z kvetových a medovicových medov

Ryžový sirup

  • prírodné zdravé sladidlo, ktoré vzniká hydrolýzou škrobu
  • konzistenciou je podobný medu, ale je menej sladký
  • zdroj vitamínu B, esenciálnych aminokyselín, mangánu, draslíka, zinok
  • čistá koncentrovaná glukóza
  • má nižší glykemický index ako cukor
  • má vysokú energetickú hodnotu
  • môže sa používať pri pečení, pri varení alebo len tak do ranných cereálií

Agávový sirup

  • vyrába sa zo šťavy Agáve, čo je vlastne kaktus z Mexika
  • má nízky glykemický index, preto je vhodný aj pre diabetikov
  • obsahuje zvyšky inulínu, ktorý podporuje črevnú mikroflóru
  • obsahuje fruktózu
  • používa sa ako optimálna náhrada cukru, do dezertov, cereálií, nápojov a pečiva

Datľový sirup

  • vyrába sa z datlí a vody bez pridania cukru
  • zdrojom energie, vlákniny, antioxidantov, vitamínu B a minerálnych látok ako vápnik, horčík, meď, železo a fosfor
  • nie je vhodný pre diabetikov
  • má podobné vlastnosti medu a taktiež aj využitie

2045