Sladidlá

18 položiek celkom
Kokosový cukor z Indonézie 1 image
€5,83 bez DPH
€6,99
0224/1000G
Panela sušená trstinová šťava z Ekvádoru 1 image
€5,19 bez DPH
€6,23
0231/1000G
Karamelovy-puder-1-image
od €2,12 bez DPH
od €2,54
0687/100G
Sirup ryžový 1 image
€7,56 bez DPH
€9,07
0230/KS
Citrónový púder 1
od €3,63 bez DPH
od €4,36
0772/100G
Cukor-s-cervenymi-ruzami-1-image
€5,07 bez DPH
€6,08
0649/215G
Shortbread sugar 1 image
€5,07 bez DPH
€6,08
0648/218G
Škoricový cukor 1 image
€5,07 bez DPH
€6,08
0647/220G
Maslové karamelové kúsky 1
od €2,30 bez DPH
od €2,76
0766/100G
Pomarančový púder 1
od €3 bez DPH
od €3,60
0773/100G
Sirup agávový 1 image
€11,27 bez DPH
€13,52
0227/KS
Sladidlo zo stévie prášok 1 image
€14,29 bez DPH
€17,15
0233/100G
Slaný karamel kúsky 1
od €2,33 bez DPH
od €2,79
0765/100G
Vanilkový trstinový cukor 1 image
€10,67 bez DPH
€12,80
0497/80G
Xylitol 1 image
Xylitol
Skladom
€5,65 bez DPH
€6,78
0232/500G
Levanduľový cukor 1 image
€5,07 bez DPH
€6,08
0650/200G
Datľový sirup 1 image
€2,78 bez DPH
€3,33
0463/400G
Kokosový cukor vanilkový 1 image
€3,84 bez DPH
€4,61
0654/100G

609_kokosovy-cukor-z-indonezie-1-image

Sladidlá

Ako si osladiť život niečím iným ako klasickým cukrom?

Chcem sa dozvedieť viac

 

Biely cukor nie je vo väčšom množstve pre naše telo zrovna najlepšia voľba, ale je takmer nemožné sa bez akéhokoľvek cukru zaobísť. Ak hľadáte aj iné druhy cukrov a sladidiel, ponúkame niekoľko variant, ako si osladiť život.

Xylitol

              • E 967, patrí medzi prírodne cukrové alkoholy
              • získava sa najčastejšie z brezy, mandľových škrupín, cukrovej trstiny, kukurice
              • s 2,43,0 kcal/g patrí toto sladidlo medzi kalorické
              • sladivosť má okolo 87100 % sladivosti sacharózy
              • má nízku hladinu glykemického indexu
              • chuť je blízka bielemu cukru, po rozpustení má intenzívny chladivý pocit
              • vďaka tomu sa xylitol používa do žuvačiek
              • v obmedzenom množstve sa odporúča diabetikom
              • môže sa používať na pečenie, varenie, zaváranie
              • nemá žiadnu nutričnú hodnotu, pri zvýšených dávkach môže pôsobiť ako preháňadlo, toxický pre zvieratá

Stévia 

              • sladká tropická a subtropická rastlina
              • v listoch stévie sa nachádza približne 6 % steviozidu  látka, ktorá spôsobuje sladkú chuť
              • nutrične bohatá, obsahuje mnoho proteínov, olejov, vlákniny
              • obsahuje taktiež vitamín C, B1, B2 a B3
              • z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, mangán, chróm, kobalt, selén a kremík
              • je nízko-kalorický a má nízky glykemický index
              • odporúča sa diabetikom
              • prispieva k normálnemu tráveniu
              • neobsahuje žiadnu sacharózu

Stévia neobsahuje žiadnu sacharózu. Ak by konzument zo svojho jedálnička vyradil cukor nadobro a používal len stéviu, mohlo by dôjsť k hypoglykémií, čo môže mať pre telo vážne následky. 

Panela

              • nejde o klasický trstinový cukor, pretože ten sa vyrába podobne ako biely cukor
              • vzniká vylisovaním šťavy, následným odparením vody; výsledkom je sirup, ktorý sa schladí a vzniknú tvrdé tehly, ktoré sa následne drvia
              • má výraznú karamelovú chuť 
              • nutrične bohatá na vitamín B, C, D a E
              • minerálne látky ako vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď a mangán
              • obsahuje okolo 80% sacharózy, neodporúča sa diabetikom
              • používa sa ako náhrada za hocijaký biely cukor

Kokosový cukor

              • získava sa z nektáru kokosového kvetu
              • nektár sa suší varom za vzniku hnedých granúl kokosového cukru
              • chuť podobná hnedému cukru
              • patrí medzi kalorické cukry
              • tvorený zo 7080 % sacharózy
              • neodporúča sa diabetikom
              • nutrične bohatý na polyfenoly a antioxidanty
              • nájde sa taktiež i vitamín C, B inositol (známy ako "mood booster")
              • z minerálnych látok sú to železo, zinok, vápnik, fosfor, meď a draslík
              • používa sa ako náhražka biele cukru v pomere 1:1
              • je podobný bielemu cukru, ale je nutrične bohatší

Med

              • vzniká z nektáru zbieraný z kvetov pomocou včiel
              • obsahuje 40 % fruktózy a 30 % glukózy
              • bohaté na vitamíny B1, B2, B3, B5, B6, C, D, H, E, K a P
              • minerálne látky ako draslík, vápnik, horčík, sodík, fosfor
              • nižší glykemický index
              • viac kalorický ako bežný cukor
              • patrí medzi superpotraviny
              • podporuje trávenie, prispieva k upokojeniu nervovej sústavy
              • využíva sa v kozmetike

Delenie medu podľa pôvodu: 

Ryžový sirup

  • vzniká hydrolýzou škrobu
  • konzistenciou je podobný medu, ale je menej sladký
  • zdroj vitamínu B, esenciálnych aminokyselín, mangánu, draslíka, zinok
  • neobsahuje fruktózu
  • má nižší glykemický index ako cukor
  • má vysokú energetickú hodnotu
  • môže sa používať pri pečení, pri varení alebo len tak do ranných cereálií

Agávový sirup

  • vyrába sa zo šťavy agáve, čo je kaktus pôvodom z Mexika
  • má nízky glykemický index, preto sa odporúča diabetikom
  • obsahuje zvyšky inulínu, ktorý podporuje črevnú mikroflóru
  • obsahuje fruktózu
  • používa sa ako optimálna náhrada cukru, do dezertov, cereálií, nápojov a pečiva

Datľový sirup

  • vyrába sa z datlí a vody bez pridania ďalšieho cukru
  • aj tak je vysokokalorický
  • obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamín B
  • obsahuje minerálne látky ako vápnik, horčík, meď, železo a fosfor
  • neodporúča sa diabetikom
  • má podobné vlastnosti medu
  • hodí sa do kaše, na pečenie alebo na palacinky

1329_sladidlo-zo-stevie-prasok-1-image