Sladké kešu orechy
1 položiek celkom
Sladké kešu orechy
Kešu orechy sú sladké s ľahkým nádychom kyslej chuti a sú bohaté na vitamín C.
Chcem sa dozvedieť viac
Prečo práve kešu orechy?
- nižší obsah tuku
- regulujú hladinu krvných tukov, čím znižuje riziko ochorenia srdca
- prevencia krvných ochorení vďaka obsahu medi
- meď zaručí aj zdravie pokožky hlavy a vlasov
- obsahuje množstvo selénu (prospešné pre našu pleť)
- obsahujú omega 3 mastné kyseliny, ktoré urýchľujú metabolizmus a pomáhajú pri spaľovaní tukov
- zdroj vitamínov B1, B3, B5, B6, E, K
- obsahuje kyselinu listovú (vhodné hlavne pre tehotné ženy)
- odporúčaná denná dávka je asi 30 - 50g, čo je asi jedna hrsť kešu orieškov
Aké sú druhy kešu orechov?
- základný druh je Anacardium occidentale (Obličkovec západný)
- existuje nespočetne veľa druhov a ešte viac hybridov (napr. Anagha, Amritha, Priyanka, Dharasree)
- kvalita odrôd sa v daných krajinách líši
- odrodu na pestovanie si treba vyberať podľa daných podmienok krajiny (vlhkosť, teplota, pôda)
- delia sa podľa farby, tvaru a veľkosti jadier
Viac sa dozviete v našom článku o kešu orechoch tu.
Čím sú zaujímavé?
- kešu nie sú orechy, z technického hľadiska sa jedná o semená jabĺk
- majú jedovatý obal, ktorý obaľuje semená týchto jabĺk
- strom pochádza z pobrežných oblastí Brazílie
- kvôli dráždivým škrupinám boli najprv považované za nepožívateľné
- miestny kmeň ukázal portugalským moreplavcom ako správne orechy konzumovať a tí ich doviezli do Európy a do Afriky
- hlavní svetoví dodávatelia sú India, Vietnam a Pobrežie Slonoviny
- najväčší pestovateľ ale ostáva Afrika, ktorá väčšinu orechov bez spracovania vyváža
Celý príbeh sa samozrejme dočítate v článku tu.