Suroviny

Žltý kráľ: ako vybrať ten najlepší ananás a jednoducho ho olúpať?

  Taktiež patríte medzi milovníkov exotiky? Sladký ananás je ovocím, ktoré dokáže rozsvietiť aj pochmúrne dni. A pod svojou strapatou korunou ukrýva ananás drahocenné, zdraviu prospešné látky. Ako si ale vybrať ten pravý, ako ho správne naporco...

Ako sa vyrába čokoláda

  V zime šálku horúcej čokolády so šľahačkou, čokoládové vajíčko na jar, v lete kopček čokoládovej zmrzliny a na jeseň do školy obľúbenú tabuľku čokolády na desiatu. Za všetkým stojí jedna z najobľúbenejších dobrôt na celom svete. Európa sa prv...

Prečo sú naše suroviny lepšie ako zo supermarketu?

  Naše suroviny musia vyzerať, voňať aj chutiť fakt skvele! Len tak ich môžeme s čistým svedomím ponúkať vám, našim zákazníkom. Na kvalitných surovinách aj ich spracovaní si vo Světě plodů potrpíme a chceme zaplniť trh prémiovými výrobkami. V č...

Prečo jesť mrazom sušené potraviny?

  Lyofilizácia čiže sušenie mrazom je metóda, pri ktorej sa za veľmi nízkych teplôt a nízkeho tlaku v špeciálnom prístroji odstráni zo suroviny voda. To má veľa výhod. Ide vlastne o moderný spôsob konzervácie potravín, vďaka ktorému sušené ovoc...

Extrakt, alebo aróma?

  Kúzlo vôní a chutí sprevádza človeka odjakživa. História rastlinných extraktov, aróm a éterických olejov siaha tisíce rokov späť - používali sa pre náboženské i liečivé účely už v starom Ríme, Egypte, Číne a Indii. Premýšľali ste nad tým, v č...

Čokolády pre vegánov

  V čom je vegánska čokoláda tak špeciálna? Označenie vegan znamená, že čokoláda neobsahuje žiadne živočíšne suroviny. To však nie je výhra len pre vegánov. Na týchto produktoch si pochutia všetci, ktorí milujú chuť kakaových bôbov a potrpia si...

Amygdalín: čo je údajný vitamín B17?

  Amygdalín je látka, ktorá fascinuje prírodných liečiteľov už stáročia. Poďte sa s nami pozrieť, čo je to vlastne amygdalín, kde ho nájdeme a či skutočne vie liečiť rakovinu, ako sa o ňom tvrdí. A viete, prečo sa mu hovorí vitamín B17?  ...

10 zaujímavostí o kešu

  Kešu oriešky nie sú oriešky! Na strome vyzerajú ako paprika, v surovom stave vám môžu kešu poleptať pokožku a najväčší kešu strom na svete zaberá cez 8 000 metrov štvorcových. Poďte s nami zabrúsiť do tajov týchto chrumkavých zázrakov! Prináš...

Ako rastie kešu

  Už ste niekedy videli, ako rastie kešu? A vedeli ste, že kešu vlastne nie sú orechy? Čím si musia prejsť, aby doputovali až k vám na tanier? Priblížime vám nielen pestovanie kešu, ukážeme tiež, ako prebieha ich zber a spracovanie, a dozviete ...

Prečo jesť kešu?

  Kešu oriešky pochádzajú z tzv. „kešu stromu“. Tak sa hovorí obličkovcu západnému –⁠ tropickému stromu z Brazílie, ktorý sa teraz pestuje v teplých klimatických podmienkach po celom svete. Kešu orechy sú bohaté na živiny a ľahko sa dajú spraco...