Ako rastie kešu

 

Už ste niekedy videli, ako rastie kešu? A vedeli ste, že kešu vlastne nie sú orechy? Čím si musia prejsť, aby doputovali až k vám na tanier? Priblížime vám nielen pestovanie kešu, ukážeme tiež, ako prebieha ich zber a spracovanie, a dozviete sa, k čomu ďalšiemu sa "kešu strom" obličkovec západný využíva.

 

Čo sa v článku dozviete:

  1. Ako rastie kešu 
  2. Ako prebieha zber úrody  
  3. Ako sa oriešky spracovávajú 
  4. K čomu ďalšiemu sa obličkovec využíva 
 
jak-roste-kesu
 
 
pestovanie-a-spracovanie-kesu
 
 

Ako rastie kešu? 

Kešu rastie na strome zvanom obličkovec západný v suchých tropických oblastiach. Jeho pôvod nájdeme vo Venezuele a Brazílii, zásluhou človeka sa ale dostal aj do Afriky, južnej a juhovýchodnej Ázie a Oceánie. Obličkovec je vždyzelený strom vysoký v priemere okolo 12 metrov. Má pokrútené vetvy, rozložitú korunu a dlhé oválne listy. Ak strom narežete, bude z neho vytekať lepkavá živica podobná arabskej gume. Tá odpudzuje škodcov, čo je pre pestovateľov nesporná výhoda.

Kvitne od konca novembra do februára. Každé súkvetie má obvykle päť drobných žltých kvietkov s ružovými prúžkami, z nich však dozrieva len jeden plod. Niekomu môže pripomínať papriku, inému hrušku, najčastejšie sa však označuje ako „jablko kešu". V skutočnosti je kešu jablko iba zdurená stopka, nakladá sa s ním však rovnako ako s dužinatým ovocím – od jednoduchej konzumácie cez marmelády až po výrobu alkoholických nápojov. Zo spodnej strany jablká vyrastá vždy jediný kešu oriešok skrytý vnútri tvrdej hnedozelenej škrupiny.

Najväčším pestovateľom kešu orieškov je celosvetovo Pobrežie Slonoviny, väčšina produkcie však po zbere putuje do Vietnamu alebo Indie, kde sa v továrňach ďalej spracovávajú. Kešu sa ale pestujú aj priamo v Indii, Vietname alebo Brazílii.

V sezóne 2019/2020 tvorili kešu 17 % z celosvetovej produkcie všetkých orechov. Sú obľúbené najmä kvôli ich chrumkavosti, jemne sladkej chuti a maslovej textúre. Kešu je však na svetovom trhu pomerne mladý produkt. Do iných krajín sa začal vyvážať z Indie v 20. rokoch 20. storočia – najväčší vtedajší odbyt mali Spojené štáty. Neskôr sa rozšírili do celého sveta.

 

Zber úrody kešu orieškov

Prvú úrodu môžu pestovatelia zberať už druhý rok po výsadbe a jedna rastlina rodí zvyčajne 20 až 30 rokov. Samotné plody dozrievajú priebežne od marca do mája, približne dva mesiace po vykvitnutí. Strom kvitne aj plodí postupne, a tak je potrebné všetko i postupne zberať. Šupka sa sfarbí do žlta až červena a akonáhle je plod zrelý, spadne na zem. Má však pomerne tenkú a ľahko porušiteľnú šupku, preto ho pestovatelia často trhajú priamo zo stromu.

Výnosy závisia samozrejme od klimatických podmienok aj na veku stromu, z jednej rastliny sú pestovatelia schopní získať až 10 kilogramov orechov. Plody sa zbierajú ručne a ešte na plantážach pracovníci oddelia dužinatú časť od škrupiny, ktorá obsahuje kešu oriešok. Oboje sa potom spracováva zvlášť.

 
kesu-ve-skorapce
 
Po zbere sa kešu orechy oddelia od jablka a putujú k ďalšiemu spracovaniu.
 

Ako sa kešu spracováva

V Indii sa kešu oriešky spracovávajú tradičným spôsobom v malých továrňach, kde aspoň časť procesu prebieha manuálne. V Brazílii a vo Vietname sa naopak stretneme s automatizovanými systémami vnútri veľkých závodov.

Procesy sa v jednotlivých krajinách i továrňach líšia, základné body však zostávajú rovnaké. Pri manipulácii so škrupinami musia byť pestovatelia obzvlášť opatrní. Obsahujú totiž zmes silíc, živice a oleja zvaného kardol, ktorý silne dráždi pokožku a spôsobuje pľuzgier. Našťastie je kardol prchavý a pri zahriatí vyprchá. V Indii sú kešu v škrupine ohrievané horúcim vzduchom alebo parou vo veľkom bubne, vo Vietname sa zase najčastejšie smažia v rozpálenom oleji. Vplyvom tepla škrupina skrehne a ide ľahšie odstrániť. To je tiež dôvod, prečo v obchodoch bežne nenájdete RAW variantu kešu.

Potom sú orechy vylúpnuté zo škrupiny, čo nie je vzhľadom k nepravidelnému tvaru jadierok vôbec jednoduché. Tento proces už väčšinou prebieha mechanicky. Pri manuálnom lúpaní síce nedochádza takmer k žiadnemu poškodeniu jadierok, ručné spracovanie je však drahé, časovo náročné a používa sa len u malých producentov.

 
louskani-kesu
 
Škrupina obsahuje kardol, ktorý silno dráždi pokožku, pri manipulácii s orechmi je preto nutné nosiť ochranné rukavice.

 

Po vylúpaní sa orechy ešte sušia horúcim vzduchom a odstraňuje sa z nich jemná šupka. Takto spracované orechy nájdete väčšinou pod označením natural. Následne sa triedia podľa farby a veľkosti do obchodných tried. Roztriedené kešu sa vákuovo zabalia a sú pripravené putovať pokojne cez pol planéty.

Kešu orechy sa môžu ďalej pražiť, dražovať, sekať na kúsky, skrátka sa spracovávajú na tisíc rôznych spôsobov tak, aby ste mali takmer nekonečné možnosti, ako ich použiť. To sa však deje väčšinou až u dodávateľov v Európe alebo Amerike.

Podľa štúdie sa 60 % kešu konzumuje vcelku – ako desiata alebo maškrtenie k televízii, v natural alebo praženej variante – a zvyšných 40 % je využívaných k pečeniu a vareniu, často ako náhrada mandlí alebo arašidov.

 
kesu-ve-slupce
 
Tenká šupka je aromatická a príjemne horkastá, väčšinou sa však odstraňuje. To je škoda, kešu pražené v šupke sú totiž oveľa lepšie ako chipsy!
 

Ďalšie využitie obličkovca

Olej obsiahnutý v škrupinách nám pri správnom spracovaní môže byť na úžitok v priemysle a medicíne. Kardol má výborné dezinfekčné účinky, v minulosti sa používal na odstraňovanie bradavíc a domorodci ním tiež napúšťajú drevo, aby ho ochránili proti termitom a mravcom. Na vzduchu olej tmavne, pridáva sa preto do atramentov a čiernych farieb.

Dužinaté kešu jablko vyrastajúce nad škrupinou je bohaté na vitamín B2 a C. Tieto plody obsahujú 4× viac vitamínu B2 ako pomaranče! Sú sladkokyslé, dajú sa jesť aj surové, ale kvôli tenkej šupke sa rýchlo kazia, a preto sa častejšie využívajú na výrobu kompótov, džemov alebo marmelád. Dokonca sa z nich lisuje šťava, z ktorej sa v Indii vyrába tropická pálenka "Feni". Je veľmi silná – obsahuje okolo 40 % alkoholu, a má výraznú ovocnú chuť. V tropických oblastiach sa dokonca vyrába ocot a deti si môžu na desiatu dať kandizované kešu jabĺčko.

Tým to však nekončí. Obličkovec je veľmi cenná rastlina s množstvom ďalšieho využitia. Strom samotný má veľmi tvrdé drevo známe ako biely mahagón, ktoré sa ďalej spracováva na luxusný nábytok. Výťažky z listov sa využívajú ako prísada do zubných pást a živica vytekajúca z kôry (pôvodne červenohnedá tekutina) je rozpustná vo vode na žltú lepkavú kvapalinu. Tá sa potom používa predovšetkým v priemyselných aplikáciách na viazanie kníh alebo ako lepidlo na obálky, etikety, pečiatky a plagáty. Vďaka svojej zahusťovacej schopnosti sa tiež používa ako spojivo vo farmácii a potravinárstve – podobne ako arabská guma.

 
kesu-jablko
 
Kešu jablká sa využívajú k výrobe kompótov, džemov alebo tropickej pálenky, dajú sa však jesť aj surové.
 

Vedeli ste, že...? 

  • Najväčší obličkovec západný sa nachádza v oblasti Rio Grande do Norte v Brazílii. Pokrýva plochu 8,500 m² a niektoré vetvy sú od kmeňa vzdialené až 50 metrov.
  • Kešu orechom sa tiež hovorí akašu či oriešok akašový.
  • Obličkovec je príbuzný mangovníku a stromu, na ktorom rastú pistácie.
  • Vo Světě plodů si môžete pochutiť aj na unikátnej variante kešu s jemnou šupkou.

 

A ak by ste sa chceli dozvedieť viac podrobností o spracovaní kešu orechov v jednotlivých krajinách, odporúčame štúdiu Africkej aliancie pestovateľov kešu.

 

logo_small