Prečo neponúkame kandizované ovocie?

 

Sušené ovocie je stále vyhľadávanejšie ako náhrada sladkostí, javí sa totiž ako zdravšia alternatíva. Nie je však ovocie ako ovocie, preto vám prezradíme, na čo si treba dávať pozor a aký je rozdiel medzi šetrne sušeným ovocím a tým kandizovaným, ktoré sa skôr než ovociu podobá sladkému želé.

 
kandovane-ovoce
Kandizované ovocie sa podobá skôr sladkému želé.
 
 
Ako prebieha kandizovanie ovocia?

Keď sa povie kandizované ovocie, väčšina z nás si predstaví malé a pestrofarebné kúsky ovocia obalené v cukre. Pestré farby síce vyzerajú lákavo, ale nezabúdajte, že kandizované ovocie väčšinou obsahuje veľké množstvo cukrov či umelých sladidiel. Ku kandizovaniu sa používa biely cukor, trstinový cukor, fruktózovo-glukózový sirup alebo sladidlá ako napríklad sacharín.

Proces kandizovania je síce zdĺhavý, ale jednoduchý. Ovocie sa opláchne a v prípade potreby nakrája na menšie kúsky. Potom kúsky ovocia nechajte povariť vo vode, do ktorej postupne pridávate cukor. Ovocie sa v sladkom kúpeli máča ešte niekoľko dní, počas ktorých sa pridáva cukor až do doby, než ho roztok obsahuje 70-75 %. Tento proces zvyčajne trvá 6 až 10 dní v závislosti na druhu ovocia. Nakoniec sa ovocie suší.

Vďaka kandizovaniu sa ovocie nepokazí a je pekne sladké, pamätajte však na to, že ide o sladkosť a nie o zdravú desiatu. Kandizované ovocie je veľmi kalorické a nesmieme to s jeho maškrtením preháňať.

 

Prečo vo Světě plodů nemáme kandizované ovocie?

Konzumácia nadmerného množstva cukru nie je pre naše zdravie dobrá. Zvýšený príjem cukru zvyšuje riziko obezity, kardiovaskulárnych ochorení a podporuje vznik ďalších chorôb. Tiež môže dôjsť k zvýšeniu hladiny cukru v krvi. Chceme, aby ste maškrtili zdravo a ochutnali prémiové ovocie v jeho najprirodzenejšej podobe.

Kandizované ovocie si väčšinou nezachová svoju chuť, farbu ani arómu. Býva tvrdšie, plné nezdravého cukru a ani zďaleka nie je tak šťavnaté, voňavé a chutné ako ovocie, ktoré plne dozrelo a sušilo sa na slniečku. To si totiž zachovalo svoju chuť, vôňu i živiny a jediné, o čo prišlo, je obsah vody. No schválne, už ste ochutnali náš sušený ananás bez pridaného cukru? Je sladučký a tak krásne vonia, že iný už nebudete chcieť.

 

kandovany-zazvor

Zázvor nemožno bez pridania cukru usušiť, inak úplne stvrdne.

 

Kandizovaný zázvor

Aby sme však neklamali, predsa len u nás jeden dosladený kúsok nájdete. Ide o zázvor, ktorý nemožno bez pridania cukru usušiť, inak totiž úplne stvrdne. Náš zázvor je dosladzovaný fruktózou, ktorej obsahuje 10%, teda tak akurát, aby nebol príliš sladký, ale zároveň bol pekne mäkký a zmiernila sa jeho štipľavá chuť. Naproti tomu kandizované ovocie obsahuje cukru až 75 %.

 

logo_small