Sušené hríby

Najpredávanejšie

Sušené hríby mleté 1 image
Sušené hríby mleté
ČR / SK
Skladom
 
€3,60
(€3 bez DPH)
Suchohríby sušené 1 image
Suchohríby sušené
ČR / SK
Skladom
 
€4,55
(€3,79 bez DPH)
Líška obecná sušená 1 image
 
€2,37
(€1,98 bez DPH)
Lesná zmes sušených hríbov 1 image
 
od €1,90
(od €1,58 bez DPH)
Kozáky a kremenáče sušené 1 image
Kozáky sušené hríby
ČR / SK
Skladom
 
€5,41
(€4,51 bez DPH)
Hríby shiitake sušené 1 image
Hríby shiitake sušené
ČR / SK
Vypredané
 
€1,61
(€1,34 bez DPH)
Dubáky sušené hríby 1 image
Dubáky sušené hríby
ČR / SK
Skladom
 
€5,88
(€4,90 bez DPH)
8 položiek celkom
Dubáky sušené hríby 1 image
ČR / SK
€4,90 bez DPH
€5,88
Kozáky a kremenáče sušené 1 image
ČR / SK
€4,51 bez DPH
€5,41
Suchohríby sušené 1 image
ČR / SK
€3,79 bez DPH
€4,55
Líška obecná sušená 1 image
€1,98 bez DPH
€2,37
Hríby shiitake sušené 1 image
ČR / SK
€1,34 bez DPH
€1,61
Lesná zmes sušených hríbov 1 image
od €1,58 bez DPH
od €1,90
Sušené hríby mleté 1 image
ČR / SK
€3 bez DPH
€3,60

suchohřib

Sušené hríby

Vďaka veľkému množstvu prospešných látok, ich chuti a vôni, patria huby medzi potraviny budúcnosti.

Chcem sa dozvedieť viac

 

 

Sušené huby sú vhodnou surovinou pre oživenie našej kuchyne. Nie len vďaka výhodným nutričným vlastnostiam, ale taktiež aj vďaka ich prenikavej vôni a chuti. 

 

Prečo práve sušené huby? 

  • dodávajú jedlu šmrnc
  • taktiež sú nutrične bohaté na bielkoviny a sacharidy
  • tuky sú zastúpené minimálne
  • bohaté na vitamíny skupiny B1, B2, B3, C, D a kyselinu listovú
  • minerálne látky ako sú draslík, železo, horčík, fosfor a zinok
  • sú antioxidantmi a podporujú imunitný systém 
  • obsahujú vlákninu, ktorá podporuje trávenie

 

Vďaka ich sušenej podobe sa dajú jednoducho a prakticky skladovať. Ako sa ale také huby sušia?

  • sušenie teplom (v rúre, v sušičke)
  • sušenie na novinách/ niti (takéto sušenie trvá niekoľko krát dlhšie)
  • sušenie mrazom (lyofilizácia)

 

Kde všade sa môžu sušené huby používať? 

  • do polievok, omáčok, cestovín a šalátov
  • obalované ako rezne
  • taktiež náš sušený prášok hríbov je vhodný do polievok a omáčok

 

Sušenie húb

Proces sušenia húb sa začína nakrajaním na 3 až 5 milimetrov hrubé pozdĺžne plátky. Huby po zbere obsahujú až 90% vody, ktorá sa musí odpariť. Nie je vhodné krájať hrubé plátky, pretože huby by sa príliš dlho sušili a mohli by začať plesnivieť. 

Je mnoho spôsobov, akým môžu byť huby usušené:

  • Na sieti na sušenie húb - pri tomto spôsobe by mali byť nakrájané huby rozložené rovnomerne po sieti a uložené na slnečné miesto alebo do polotieňa, ideálne tam, kde mierne prúdi vzduch. Pri sušení v polotieni určite nič nepokazíte a huby budú výborne presušené.
  • Na sitách - patrí tiež medzi podobný spôsob sušenia húb ako na sieti, môžeme sa preto riadiť rovnakým postupom sušenia.
  • V rúre - ďalší zo spôsobov sušenia je pomocou rúry, ktorý nie je až tak doporučený a efektívny ako pri prvých dvoch predstavených spôsoboch. Je to pomerne starý spôsob a narozdiel od ostatných aj viac namáhavejší, pretože je potrebné huby veľmi často otáčať. Ak huby nevysušíme dôkladne, môže dôjsť k vlhnutiu a následnému splesniveniu huby. Ak by ste sa aj napriek tomu rozhodli vyskúšať tento spôsob sušenia, odporúča sa sušiť pri polootvorenej rúre na 40-50°C s pravidelným otáčaním húb.
  • Na novinách - tiež jeden z ďalších a podobných spôsobov a postupov ako sušiť v rúre. Nie je taký efektívny a odporúčaný, pretože opäť ako pri rúre, ak huby nevysušíme dôkladne, môže dôjsť k vlhnutiu a následnému splesniveniu huby.
  • V sušičke na ovocie a zeleninu - spôsob nazývaný aj moderným spôsobom sušenia húb, ktorý je vhodný pre tých, ktorí nemajú nemajú veľa miesta na rozloženie siete, novín alebo sita v byte. Odporúča sa postupovať podľa návodu na sušenie na konkrétnom druhu sušičky.
  • Sušenie na niti - ak ste trpezlivým milovníkom nových, zaujímavých a zábavných vecí určite vyskúšajte tento spôsob. Na niť jednoducho navlečiete nakrájané huby a sušíte.
  • Sušenie mrazom (lyofilizácia) - medzi ďalší spôsob, ktorý je skôr typický pre potravinársky priemysel patrí sušenie mrazom, kedy sú potraviny „šokovo“ zmrazené na teplotu okolo -40 až -50°C a následne sušené pri veľmi nízkom tlaku, pričom sa postupne odparujú tekutiny.

 

Celý proces sušenia húb trvá v priemere okolo 5 dní.

Nutričné vlastnosti

Huby obsahujú množstvo bielkovín a sacharidov. Tuky sú tu zastúpené iba minimálnych v stopových množstvách.

Tiež sú bohaté na vitamíny skupiny B, hlavne na B1, B2, kyselina listová, niacín, ale aj na viacero minerálnych a stopových látok, ktoré sú dôležité pre naše telo, ako je draslík, železo, horčík, fosfor a zinok.

 

Spôsob prípravy

Sušené huby sú vhodným prvkom, ktorý môže oživiť našu kuchyňu, nielen vďaka ich výhodným nutričným vlastnostiam, ale aj vďaka ich prenikavej vôni. Sušené huby sa dajú využiť do polievok, omáčok, cestovín, šalátov jednoducho do každej studenej i teplej kuchyne.

 

Spôsob skladovania

Na uskladnenie sušených húb sa používajú najčastejšie zatváracie sklenené poháre, ľanové vrecká, ale aj plastové vzduchotesné vrecká, ktoré sa dajú uzatvoriť tak, aby nebol k nim prístup vzduchu. Môžeme k nim pridať taktiež soľ, korenie alebo bobkový list na ochranu pred prípadnými škodcami. Dôležité je uskladnenie na suchom a tmavom mieste, aby sa huby neznehodnotili. Takto správne uskladnené huby by nám mali vydržať i niekoľko rokov.

 

 

 

liška suš