Najlepšie desiaty pre deti: Pripravte ich zdravo, rýchlo a farebne
19.08.21 | 8907× prečítané
Som pasta z toho najjemnejšieho namletého sezamu, voňavá kráľovná všetkých hummusov a omáčok! Do Tvojej kuchyne prinesiem čerstvý vietor z Blízkeho východu, ktorý si už nebudeš chcieť nechať odfúknuť!
Tahini je nepostrádateľnou ingredienciou predovšetkým ázijských a balkánskych jedál, ale nemala by chýbať v žiadnej kuchyni. Je vyrobená iba z jemne mletých pražených sezamových semienok. Vďaka tomu, že pasta neobsahuje žiadne aditíva, je veľmi tekutá a jemná s výraznou vôňou a typickou sezamovou chuťou. Možno ju využiť na slano aj na sladko, hlavne pri príprave hummusu, chalvy a falafelu. Skvele sa hodí k strukovinám, najmä cíceru a tiež do omáčok a šalátových dipov.
Semienka sa ešte pred mletím opražia, aby mali výraznejšiu chuť. Nasleduje dôležitý krok – mletie semienok na pastu, čo trvá približne 6–12 hodín. K spracovaniu sa používa koloidný mlyn s odstredivkou a počas procesu sú semienka zbavované časti tuku. Tuk oddeľujúci sa od krému je prirodzeným javom, ale je možné ho obmedziť skladovaním tahini pri izbovej teplote bez dosahu slnečných lúčov a tepla.
Možno ste si všimli, že na etikete nielen našich orechových masiel nájdete slovo pasta. A teraz, kto sa v tom má vyznať. Rozomletým orechom a semienkam sa spravidla hovorí pasta, ale možné sú aj iné označenia, ako napríklad maslo, a to najmä u orechov. Označovať ich tak môžeme vďaka legislatívnej výnimke, ktorá nám umožňuje používať slovo maslo, aj keď nejde o mliečny výrobok. Zato krém, to je niečo úplne iné! Ako krém sa u nás (aj inde) nazývajú produkty, ktoré sú vyrobené z viacerých surovín a väčšinou bývajú dosladzované.
13.10.21 | 2342× prečítané
Zinok v potravinách: Čo jesť pre krásnu pleť a silnejšiu imunitu?
26.08.21 | 11581× prečítané | 4 minúty
Tento produkt zatiaľ nemá žiadne textové hodnotenie.
Tahini sezamová pasta