Vanilkové lusky Gourmet Bourbon z Madagaskaru

od €9,80 od €8,17 bez DPH

Zvoľte variantu

Sladká panna cotta, chutný domáci puding, vanilkové mlieko do postele! Presne viem na čo myslíš. Ale neboj, so mnou to máš všetko na dosah ruky. Stačí vylúsknuť a užiť si čerstvú chuť kvalitnej vanilky.

          • výrazne aromatická esencia do vašich pokrmov
          • bez syntetických látok a konzervantov
          • madagaskarská vanilka je považovaná za najviac cenenú odrodu vôbec

Detailné informácie

2 ks
Skladom
€9,80
€8,17 bez DPH
10 ks
Skladom
€26,41
€22,01 bez DPH

Podrobný popis

Vanilkové lusky Gourmet Bourbon z Madagaskaru

Informácie a výživové hodnoty 

Vanilkový lusk sa vám môže javiť ako niečo neobvyklé, niečo s čím si neviete rady. Je úzky, podlhovastý a zvrásnený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, struk stačí rozrezať po jeho dĺžke a z lusku vyškrabnúť semienka. Tie držia pekne pohromade a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny lusk môžete vložiť do nádoby s cukrom, a dodať mu tak príjemné aróma alebo ho nechať lúhovať v mliečnej alebo alkoholovej tekutine, kam uvoľní silné vanilkové aróma a chuť.

Ako Bourbon je označovaná len vanilka rastúca na Madagaskare a ostrovoch Réunion, Maurícius, Comore a Mayotte. Tieto vanilkové lusky sú dlhé, plné a vláčne, ich semená majú sladkú chuť a aróma je výrazne sladké a predovšetkým silné a dlhotrvajúce. Vďaka svojej kvalite je Bourbon vanilka považovaná za najviac cenenú vôbec.

  

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Pochádza z regiónu Sava na Madagaskare.
  2. Obsah vanilínu je 1,5%.
  3. Okrem vanilínu obsahujú až 200 ďalších aromatických látok.
  4. Rovnaká odroda vanilky pestovaná v iných krajinách nemôže niesť označenie Bourbon.
  5. Ak vám vanilkový lusk leží dlhšiu dobu v špajze, je dobré ho na chvíľku "prevetrať" a následne opäť vrátiť do vzduchotesného obalu. Ideálne 4-6 × ročne.

Základná špecifikácia
Zloženie 100% prírodné vanilkové lusky
Krajina pôvodu Madagaskar
Trvanlivosť 3-8 mesiacov
Balenie potravinárske fóliové sáčky
Veľkosť nešpecifikované
Úprava celé lusky
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda nešpecifikované

 

 
 
Poznámka nákupcu

Ešte si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní. 

 

Odkiaľ pochádza tá najlepšia vanilka?

Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonakov, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonackej mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky - princeznú za zlý výber milenca spolu s ním popravili. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa vanilka rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových luskov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť - na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny lusk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú struky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.

 

Tip

V zálohe máme aj iné kvalitné vanilky, napríklad lusky Tahitensis z Indonézie, Bourbon premium či lusky z Papua-Nová Guinea.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia kJ / kcal
Tuky g
z toho nasýtené mastné kyseliny g
Sacharidy g
z toho cukry g
Vláknina g
Bielkoviny g
Soľ g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik  mg
Železo  mg
Horčík  mg
Fosfor  mg
Draslík  mg
Sodík  mg
Vitamín C  mg

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: