Vanilkové lusky Tahitensis z Indonézie
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Vanilkové lusky Tahitensis z Indonézie
Informácie a výživové hodnoty
Vanilkový lusk sa vám môže javiť ako niečo nezvyčajné, niečo s čím si neviete dať rady. Je úzky, podlhovastý a zvráskavený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, lusk stačí narezať po jeho dĺžke a z obalu vylúpnuť jeho semienka. Tie držia pekne pokope a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny lusk môžete vložiť do nádoby s cukrom a dodať mu tak príjemné aróma.
Táto vanilka pochádza z Indonézie a je cenená predovšetkým pre jej jemnú chuť a kvetinovo-ovocné aróma, ktoré býva často prirovnávané k sladkému drievku, čerešniam alebo vínu. Má vyšší obsah vody a oleja ako Bourbon vanilka a tiež kratšie struky. Skvele sa hodí napríklad do domáceho pečiva a sušienok.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Vanilka Tahitensis je charakteristická svojou kvetinovou chuťou a vôňou.
- Patrí medzi chuťovo i aromaticky jemnejšie odrody vanilky.
- Má kratšiu struky, avšak vysoký obsah zrniečok (drene).
- Okrem vanilínu obsahuje až 200 ďalších aromatických látok.
- Ak vám vanilkový struk leží dlhšiu dobu v špajzy, je dobré ho na chvíľku "prevetrať" a následne opäť vrátiť do vzduchotesného obalu. Ideálne 4-6 × ročne.
Zloženie | 100% prírodné vanilkové lusky |
Krajina pôvodu | Indonézia |
Trvanlivosť | 3-8 mesiacov |
Balenie | potravinárske fóliové sáčky |
Veľkosť | 12 - 14 cm |
Úprava | celé lusky |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Ešte si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.

Odkiaľ pochádza tá najlepšia vanilka?
Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonakov, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonacké mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky - princeznú za zlý výber milenca spolu s ním popravili. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa potom rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových strukov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh vanilky aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť - na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny lusk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú struky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.
Tip
V zálohe máme aj iné kvalitné vanilky, napríklad lusky Gourmet Bourbon, Bourbon premium či lusky z Papua-Nová Guinea.
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.