Vanilkové lusky z Papuy-Nové Guiney

od €11,71 od €9,76 bez DPH

Zvoľte variant

Hľadáš tú pravú vanilku pre výrobu domáceho extraktu? Tak už nehľadaj, našiel si ma! Jemná kvetinová vôňa s nádychom sladkého drievka je všetko, čo k životu potrebuješ!

          • výrazne aromatická esencia do vašich pokrmov
          • bez syntetických látok a konzervantov
          • kvetinovo ovocná aróma

Detailné informácie

2 ks
Skladom
€11,71
€9,76 bez DPH
10 ks
Skladom
€38,55
€32,13 bez DPH

Podrobný popis

Vanilkové lusky z Papua-Nová Guinea

Informácie a výživové hodnoty 

Vanilkový lusk sa vám môže javiť ako niečo neobvyklé, niečo s čím si neviete rady. Je úzky, podlhovastý a zvrásnený. Jeho spracovanie je však naozaj jednoduché, lusk stačí narezať po jeho dĺžke a z obalu vylúpnuť semienka. Tie držia pekne pohromade a tvoria tuhú hmotu, nemusíte sa preto obávať neporiadku. Vanilkové lusky vám v domácnosti poslúžia na množstvo rôznych spôsobov. Môžete nimi okoreniť svoje jedlo alebo si prevoňať domácnosť. Vysušený prázdny lusk môžete vložiť do nádoby s cukrom, a dodať mu tak príjemné arómu.

Vanilkové lusky Tahitensis z Papuy-Novej Guinei sú chuťovo veľmi podobné ich indonézskym susedom. Líšia sa ale hlavne vo veľkosti, táto varianta je oproti indonézskej trochu dlhšia; a tiež v obsahu vody – lusky z Papuy-Novej Guiney sú suchšie, vďaka čomu sa dokonale hodia napríklad na výrobu extraktov alebo k macerovaniu v mlieku či smotane.

 

5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli

  1. Vanilka Tahitensis je charakteristická svojou sladkou kvetinovou chuťou a vôňou.
  2. Patrí medzi chuťovo jemnejšie odrody vanilky, ktoré lepšie rozvinú svoju chuť macerovaním v tekutine.
  3. Dlhé suchšie struky s vysokým obsahom zrniečok (drene).
  4. Okrem vanilínu obsahuje až 200 ďalších aromatických látok.
  5. Ak vám vanilkový struk leží dlhšiu dobu v špajze, je dobré ho na chvíľku "prevetrať" a následne opäť vrátiť do vzduchotesného obalu. Ideálne 4–6 × ročne.

Základná špecifikácia
Zloženie 100% prírodné vanilkové lusky
Alergény Alergény sú vyznačené podčiarknutím.
Krajina pôvodu Nová Guinea
Trvanlivosť 3–8 mesiacov
Skladovanie do 22 °C s nulovou vlhkosťou vzduchu,
chráňte pred priamym slnečným žiarením
Balenie potravinárske fóliové obaly
Veľkosť nešpecifikované
Úprava celé lusky
Obchodná trieda nešpecifikované
Odroda nešpecifikované

 

 
 
Poznámka nákupcu

Ešte si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.

 

Odkiaľ pochádza tá najlepšia vanilka?

Prvými pestovateľmi vanilky boli ľudia z kmeňa Totonaků, ktorí žili na brehu Mexického zálivu, približne v miestach dnešného Veracruzu. Podľa totonacké mytológie za zrodením vanilky stojí príbeh nešťastnej lásky – princeznú na úteku popravili spolu s milencom. A tam, kde sa ich krv dotkla zeme, vyrástla liana s nádhernými kvetmi, ktorá neskôr dostala názov vanilka.
Vďaka španielskym cestovateľom sa potom rozšírila do celého sveta. Najkvalitnejší producenti vanilkových luskov sú na Madagaskare, v Mexiku a v Indonézii. Každý výrobca však používa iný druh vanilky aj spôsob sušenia, preto je tiež odlišná aj výsledná chuť – na Madagaskare sladká, z Mexika trochu korenistá a z Indonézie kvetinová. Výsledný produkt je však vzhľadovo rovnaký, čokoládovo hnedý až zdanlivo čierny lusk. Kvalita však vyžaduje obete, a tak sú lusky z týchto krajín zároveň tie najdrahšie.

 

Tip

Ak sa chystáte piecť, určite vyskúšajte aj náš vanilkový trstinový cukor alebo vanilkový extrakt.

 

Makroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Energia 1138 kJ / 370 kcal
Tuky 11 g
z toho nasýtené mastné kyseliny 0 g
Sacharidy 63 g
z toho cukry 0,1 g
Vláknina 49 g
Bielkoviny 0,6 g
Soľ 0,25 g
Mikroživiny
Výživové hodnoty na 100 g
Vápnik  mg
Železo  mg
Horčík  mg
Fosfor  mg
Draslík  mg
Sodík  mg
Vitamín C  mg

 

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Pridať komentár
Nevypĺňajte toto pole:

Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.

Nevypĺňajte toto pole: