nektár sa suší varom za vzniku hnedých granúl kokosového cukru
chuť podobná hnedému cukru
patrí medzi kalorické cukry
tvorený zo 70–80 % sacharózy
neodporúča sa diabetikom
nutrične bohatý na polyfenoly a antioxidanty
nájde sa taktiež i vitamín C, B – inositol (známy ako "mood booster")
z minerálnych látok sú to železo, zinok, vápnik, fosfor, meď a draslík
používa sa ako náhražka biele cukru v pomere 1:1
je podobný bielemu cukru, ale je nutrične bohatší
Stévia
sladká tropická a subtropická rastlina
v listoch stévie sa nachádza približne 6 % steviozidu – látka, ktorá spôsobuje sladkú chuť
nutrične bohatá, obsahuje mnoho proteínov, olejov, vlákniny
obsahuje taktiež vitamín C, B1, B2 a B3
z minerálnych látok obsahuje vápnik, draslík, horčík, fosfor, železo, zinok, mangán, chróm, kobalt, selén a kremík
je nízko-kalorický a má nízky glykemický index
odporúča sa diabetikom
prispieva k normálnemu tráveniu
neobsahuje žiadnu sacharózu
Stévia neobsahuje žiadnu sacharózu. Ak by konzument zo svojho jedálnička vyradil cukor nadobro a používal len stéviu, mohlo by dôjsť k hypoglykémií, čo môže mať pre telo vážne následky.
Xylitol
E 967, patrí medzi prírodne cukrové alkoholy
získava sa najčastejšie z brezy, mandľových škrupín, cukrovej trstiny, kukurice
s 2,4–3,0 kcal/g patrí toto sladidlo medzi kalorické
sladivosť má okolo 87–100 % sladivosti sacharózy
má nízku hladinu glykemického indexu
chuť je blízka bielemu cukru, po rozpustení má intenzívny chladivý pocit
vďaka tomu sa xylitol používa do žuvačiek
v obmedzenom množstve sa odporúča diabetikom
môže sa používať na pečenie, varenie, zaváranie
nemá žiadnu nutričnú hodnotu, pri zvýšených dávkach môže pôsobiť ako preháňadlo, toxický pre zvieratá
Panela
nejde o klasický trstinový cukor, pretože ten sa vyrába podobne ako biely cukor
vzniká vylisovaním šťavy, následným odparením vody; výsledkom je sirup, ktorý sa schladí a vzniknú tvrdé tehly, ktoré sa následne drvia
má výraznú karamelovú chuť
nutrične bohatá na vitamín B, C, D a E
minerálne látky ako vápnik, železo, fosfor, horčík, draslík, zinok, meď a mangán
obsahuje okolo 80% sacharózy, neodporúča sa diabetikom
používa sa ako náhrada za hocijaký biely cukor
Ryžový sirup
vzniká hydrolýzou škrobu
konzistenciou je podobný medu, ale je menej sladký
zdroj vitamínu B, esenciálnych aminokyselín, mangánu, draslíka, zinok
neobsahuje fruktózu
má nižší glykemický index ako cukor
má vysokú energetickú hodnotu
môže sa používať pri pečení, pri varení alebo len tak do ranných cereálií
Datľový sirup
vyrába sa z datlí a vody bez pridania ďalšieho cukru
aj tak je vysokokalorický
obsahuje vlákninu, antioxidanty, vitamín B
obsahuje minerálne látky ako vápnik, horčík, meď, železo a fosfor
neodporúča sa diabetikom
má podobné vlastnosti medu
hodí sa do kaše, na pečenie alebo na palacinky
Agávový sirup
vyrába sa zo šťavy agáve, čo je kaktus pôvodom z Mexika
má nízky glykemický index, preto sa odporúča diabetikom
obsahuje zvyšky inulínu, ktorý podporuje črevnú mikroflóru
obsahuje fruktózu
používa sa ako optimálna náhrada cukru, do dezertov, cereálií, nápojov a pečiva