Xylitol
Súvisiaci tovar
Podrobný popis
Xylitol - brezový cukor
Informácie a výživové hodnoty
Xylitol je sladidlo, ktoré vyzerá ako biely cukor, avšak bielym cukrom nie je. Nenechajte sa však zmiasť jeho chemickým pomenovaním, to označuje grécke slovo xyl = strom a chemickú príponu - itol. Toto sladidlo je totiž vyrábané prevažne z kôry brezových stromov. Nájdeme ho však aj v rôznych druhoch ovocia či zeleniny. Chuť, farba a konzistencia sú naozaj veľmi podobné bielemu rafinovanému cukru, avšak xylitol sa pýši oveľa nižším obsahom kalórií. Výskumy tiež preukázali, že má pozitívny vplyv na minerálne látky zubov. Na rozdiel od ostatných cukrov neslúži ako potrava pre ústnu mikroflóru, ktorá produkuje kyseliny a napáda zubnú sklovinu. Naopak pomáha zubný plak redukovať. Vo Fínsku je xylitol veľmi obľúbený na výrobu cukroviniek a žuvačiek, ale patrí tiež medzi obľúbené sladidlo na pečenie, výrobu sirupov, kompótov, marmelád, ale aj sladenie nápojov a rôznych dezertov.
5 vecí, ktoré ste o surovine nevedeli
- Xylitol sa inak nazýva brezový cukor či drevený cukor.
- Patrí medzi náhradné sladidlá.
- Xylitol sa nachádza v prírode - v ovocí a zelenine.
- Je povoleným sladidlom pri low-carb režimoch.
- Má menej kalórií, ako klasický biely cukor.
Zloženie | 100% prášok xylitol (brezový cukor) |
Alergény | Alergény sú vyznačené podčiarknutím. |
Krajina pôvodu | Fínsko |
Trvanlivosť | 3–8 mesiacov |
Skladovanie | do 22 °C s vlhkosťou vzduchu do 70 %, chráňte pred priamym slnečným žiarením |
Balenie | znovuuzatvárateľné ZIP vrecko |
Veľkosť | nešpecifikované |
Úprava | prášok |
Obchodná trieda | nešpecifikované |
Odroda | nešpecifikované |
Zatiaľ si na mňa nenašiel čas, ale určite sem čo najskôr niečo doplní.
Čo je to xylitol?
Xylitol je tiež známy pod názvom brezový cukor. V malom množstve sa nachádza voľne v prírode, napríklad v rôznych ovociach či zeleninách, priemyselne sa ale vyrába z hemicelulózy, ktorá je obsiahnutá v kôre stromov, napríklad brezy. Na prvý pohľad vyzerá a chutí rovnako ako biely cukor. Xylitol však neobsahuje fruktózu, je preto ľahší pre Vašu pečeň. Celkovo podporuje tráviaci systém, je však nutné dodržiavať primerané dávky.
Tip
Vyskúšajte tiež vanilkový trstinový cukor z Madagaskaru pre ešte netradičnejšie osladenie vašich cukrárskych kúskov!
Výživové hodnoty | na 100 g |
Energia | kJ / kcal |
Tuky | g |
z toho nasýtené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Vláknina | g |
Bielkoviny | g |
Soľ | g |
Výživové hodnoty | na 100 g |
Vápnik | mg |
Železo | mg |
Horčík | mg |
Fosfor | mg |
Draslík | mg |
Sodík | mg |
Vitamín C | mg |
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.