Co se v článku dozvíte?
Keď sa imunita obráti proti nám
Za normálnych okolností je silná imunita považovaná za základ pevného zdravia. Chráni naše telo pred vonkajšími pôvodcami infekcií, ako sú baktérie, vírusy a mikróby. Imunitný systém tvorí rozsiahla sieť buniek a tkanív, ktoré v tele neustále pátrajú po nepriateľských bunkách. Keď telo patogén nájde, začne proti nemu útok. A okrem likvidácie škodlivých mikroorganizmov dokáže imunitný systém z tela odstraňovať aj mŕtve a chybné bunky a monitorovať zdravie a funkciu buniek vlastných.
Ako to funguje? Pri stretnutí buniek imunitného systému s patogénmi dôjde k imunitnej reakcii. Ak imunitný systém funguje správne, je všetko v poriadku. Závažný problém ale nastáva vo chvíli, keď telo začne z nejakého dôvodu považovať za nepriateľské svoje vlastné bunky. A začne proti nim bojovať. Pri autoimunitnom ochorení teda dochádza k tomu, že imunitný systém ničí zdravé bunky vlastného tela – napríklad v štítnej žľaze, v kĺboch, v koži, a dokonca aj v mozgu. Postihnuté môže byť akékoľvek tkanivo alebo orgán, prípadne ich môže byť zasiahnutých aj niekoľko naraz. Stále častejšie sa objavujú aj prípady, keď sa u jedného pacienta prejaví viacero autoimunitných ochorení naraz.
O príčinách vzniku autoimunitných ochorení nemajú vedci zatiaľ jasno. A to je tiež hlavným dôvodom toho, prečo doteraz prakticky neexistujú lieky alebo univerzálne liečebné metódy, ktoré by autoimunitné choroby dokázali úplne vyliečiť. V poslednej dobe sa v súvislosti s liečbou autoimunitných ochorení stále častejšie objavujú tri písmenká: AIP. Skratka označuje takzvaný autoimunitný protokol – vlastne typ eliminačnej diéty. Skrýva sa pod ňou záchrana pre všetkých trpiacich niektorým z ochorení?
Aby boli črevá zdravé
Základom autoimunitného protokolu je vedecky overený fakt, že okolo 75 % buniek imunitného systému sídli v črevách. Cieľom tejto metódy je pomocou úpravy jedálnička a životného štýlu dosiahnuť ozdravenie čriev a napraviť narušený imunitný systém. Hlavnú časť AIP tvorí eliminačná diéta, ktorá má odhaliť skryté potravinové intolerancie.
Okrem toho pracuje táto metóda tiež so spánkovou hygienou, stresom a ďalšími súčasťami životného štýlu, ktoré môžu mať na vznik autoimunitných chorôb vplyv. Ku spokojnému a zdravému životu je totiž potrebné okrem športového vyžitia tiež dostatočná regenerácia.
Mnohé vedecké štúdie začali v posledných rokoch spájať vznik autoimunitných ochorení s tzv. syndrómom priepustného čreva. Pri správnom fungovaní črevnej steny prechádzajú do tela len optimálne rozložené zložky jedla. V prípade zvýšenej črevnej priepustnosti však črevná stena čiastočne stráca svoju funkciu, a do organizmu sa tak dostávajú látky, ktoré poškodzujú jeho zdravú rovnováhu. Jedná sa predovšetkým o baktérie, toxíny, odpadové látky a tiež nedostatočne strávené častice jedla.
Nadmernú reakciu imunitného systému potom spôsobujú práve tieto zložky, ktoré by sa do tela nemali skrz črevnú stenu nikdy dostať. Syndróm priepustného čreva spôsobuje napríklad alergie, nadmernú únavu, časté infekcie dýchacích ciest, problémy s trávením alebo práve autoimunitné ochorenia.
Hoci k zvýšenej priepustnosti čriev majú niektorí ľudia genetické predispozície, zďaleka nejde o jedinú príčinu tohto problému. Medzi podstatné faktory patrí preukázateľne aj nezdravý životný štýl a zlý spôsob stravovania. Dobrou správou ale je, že syndróm priepustného čreva nie je trvalý stav a vhodným jedálničkom a životným režimom ho možno napraviť. A tu prichádza konečne k slovu autoimunitný protokol.
3 fázy autoimunitného protokolu
Hlavným cieľom autoimunitného protokolu je pomocou eliminačnej diéty odhaliť potravinové alergie a intolerancie a následne vhodným a trvale udržateľným stravovaním dosiahnuť ozdravenie čriev. AIP má celkom tri na seba nadväzujúce fázy:
V čom spočívajú a aké platia pravidlá?
1. Eliminačná fáza AIP
Základným pilierom autoimunitného protokolu je prvá fáza: eliminácia čiže vyradenie. Jej cieľom je vylúčenie všetkých potenciálne zápalových alebo dráždivých potravín. Čo medzi ne patrí? V podstate sa jedná o všetky priemyselne spracované potraviny, cukor, kávu, alkohol, vajcia a samozrejme všetky potraviny obsahujúce niektorý z alergénov – teda obilniny, strukoviny, orechu a semienka, mlieko a mliečne produkty a ľuľkovitá zelenina, ktorá je pre niektorých možno prekvapivo tiež potravinou vyvolávajúcou podráždenie.
Pýtate sa, čo vám v jedálničku zostane? Prekvapivo toho naozaj nie je veľa: mäso, vnútornosti, ryby, väčšina zeleniny, ovocia a zdroje tukov ako olivový, kokosový alebo rybí olej. A niektorí aj do eliminačnej fázy zaraďujú ghí alebo masť. Prednosť majú čo najčerstvejšie a najkvalitnejšie potraviny, teda najlepšie v bio kvalite.
Odporúčaná doba trvania vyraďovacej fázy AIP je 1 až 3 mesiace. V praxi by mala táto fáza končiť vo chvíli, kedy je dosiahnuté viditeľné zlepšenie prejavov ochorenia. Tu je nutné poznamenať, že prechod na eliminačnú fázu môže byť pre niektoré naozaj zložitý. Výber povolených potravín je značne obmedzený a zvlášť prvé dni môžu byť naozaj náročné. Na druhú stranu– ak sa snažíte liečiť autoimunitné ochorenie alebo prísť na príčinu ťažkostí ako je nadmerná únava či problémy so zažívaním, mala by vás motivovať možnosť dlhodobého výrazného zlepšenia vášho zdravotného stavu.
2. Znovuzaraďovacia fáza AIP
Počas eliminačnej fázy by ideálne malo dôjsť k zlepšeniu (alebo dokonca úplnému vymiznutiu) symptómov, ktoré sa autoimunitným protokolom snažíte liečiť. Po tejto fáze môžete pristúpiť k systematickému návratu potravín do jedálnička. Rozhodne ale zabudnite na všetko a ešte ku všetkému naraz. Zaraďovať jednotlivé zakázané potraviny by ste mali postupne a podľa vopred danej schémy. A čo je najdôležitejšie? Sledovanie reakcií vlastného organizmu! Vďaka nim totiž začnete zisťovať, ktoré zložky potravy sú pre vaše telo problematické.
Ako prvé sa do jedálnička opäť zaraďujú potraviny, pri ktorých je najmenej pravdepodobné, že vám spôsobujú problémy. Potraviny sa zaraďujú jedna po druhej tak, aby odstup medzi nimi bol najmenej 3, najlepšie 5–7 dní. Výsledkom druhej fázy AIP by malo byť odhalenie neznášanlivosti alebo zvýšenej citlivosti na konkrétne potraviny.
3. Udržovacia fáza AIP
V poslednej fáze autoimunitného protokolu by ste už mali vedieť, ktoré konkrétne zložky stravy sú pre váš organizmus problematické. Ako už asi tušíte, potraviny, na ktoré vaše telo reaguje prejavymi intolerancie, je potreba z jedálnička natrvalo vyradiť, prípadne ich čo najviac obmedziť.
Súčasťou udržiavacej fázy v AIP je tiež nájdenie trvalo udržateľného režimu stravovania a životného štýlu. Popri primeranom množstve pohybových aktivít je dôležité dbať na dostatok spánku a odpočinku. Ako je známe, spúšťačom mnohých zdravotných problémov vrátane niektorých autoimunitných ochorení môže byť stres. Neoddeliteľnou súčasťou je tak dosiahnutie maximálnej psychickej pohody a rovnováhy. Pretože šťastná duša rovná sa polovica cesty k zdravému telu!
Akúkoľvek diétou ku zdraviu?
Na záver je potrebné upozorniť, že hoci má v niektorých prípadoch autoimunitný protokol veľmi sľubné výsledky pri zmierňovaní prejavov (nielen) autoimunitných ochorení, je vhodné jednotlivé fázy konzultovať s odborníkom. Jedine lekár alebo certifikovaný expert dohliadne na správny postup a systematickosť tejto metódy, aby mohla byť považovaná za liečebnú. Hoci sa AIP javí ako pomerne prísna a náročná diéta, pod dohľadom odborníka môže mať skvelé výsledky. A ako vždy– pri razantnej zmene jedálnička vždy myslite na svoje zdravotné limity a prispôsobte denný príjem aktivitám v priebehu dňa.